Στεφανάκου Πίκια
Στενοί συνεργάτες του υπουργού Παιδείας μιλούσαν για 40 κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μαζί. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας δεν θέλησε να προσδιορίσει τα κενά με συγκεκριμένο αριθμό, αλλά -στους περιπάτους του στα ερτζιανά- μίλησε για κάποιες «δεκάδες» και διαβεβαίωσε ότι το «θέμα», η λέξη πρόβλημα δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του Κ. Αρβανιτό-πουλου, θα αντιμετωπιστεί εντός τριών ή τεσσάρων ημερών. Άλλωστε, όπως υποστήριξε ο ίδιος, αν υπήρχαν τα κενά για τα οποία μιλούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, «θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες». Και ο υπουργός δεν είδε καμία πέτρα να σηκώνεται. Άρα «δεν υπάρχουν κενά, παρά μόνο σημειακά»... Οπότε τα στοιχεία που θα αναφερθούν παρακάτω ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα κι ας φέρουν πολλά απ' αυτά την υπογραφή του. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Στον αέρα η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία
______________________
http://www.avgi.gr/article/943739/o-xafnikos-thanatos-tou-oloimerou-sxoleiou
Στενοί συνεργάτες του υπουργού Παιδείας μιλούσαν για 40 κενά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μαζί. Ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας δεν θέλησε να προσδιορίσει τα κενά με συγκεκριμένο αριθμό, αλλά -στους περιπάτους του στα ερτζιανά- μίλησε για κάποιες «δεκάδες» και διαβεβαίωσε ότι το «θέμα», η λέξη πρόβλημα δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο του Κ. Αρβανιτό-πουλου, θα αντιμετωπιστεί εντός τριών ή τεσσάρων ημερών. Άλλωστε, όπως υποστήριξε ο ίδιος, αν υπήρχαν τα κενά για τα οποία μιλούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, «θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες». Και ο υπουργός δεν είδε καμία πέτρα να σηκώνεται. Άρα «δεν υπάρχουν κενά, παρά μόνο σημειακά»... Οπότε τα στοιχεία που θα αναφερθούν παρακάτω ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα κι ας φέρουν πολλά απ' αυτά την υπογραφή του. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ο υπουργός Παιδείας υπογράφει τη διάλυση του ολοήμερου σχολείου με εγκύκλιο που στέλνει στους περιφερειακούς διευθυντές
Διά υπογραφής Αρβανιτόπουλου
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Στις 9/9 του 2013, μία ημέρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου αποψίλωσης του Λυκείου και δύο ημέρες πριν από τον αγιασμό, ο υπουργός Παιδείας υπογράφει τη διάλυση του ολοήμερου σχολείου με εγκύκλιο που στέλνει στους περιφερειακούς διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στους διευθυντές πρωτοβάθμιας. Η εγκύκλιος, με αριθμό πρωτοκόλλου 125334/Γ1, έχει θέμα «οδηγίες σχετικά με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία» και ορίζει τα εξής:
Πρώτον, οι εκπαιδευτικοί ΠΕ70, δηλαδή οι δάσκαλοι, να τοποθετούνται κατά προτεραιότητα στο πρωινό πρόγραμμα, ώστε να στελεχωθούν όλα τα πρωινά τμήματα (σ.σ.: που άρα δεν είναι στελεχωμένα).
Δεύτερον, να τοποθετηθεί μόνο ένας εκπαιδευτικός στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην αυτών που λειτουργούν με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ), κι αυτό «εφόσον υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό». Συμπέρασμα, η στελέχωση των πρωινών τμημάτων θα γίνει από τους δασκάλους των ολοήμερων. Και τι θα γίνει το ολοήμερο πρόγραμμα; Αυτό, ορίζει ο υπουργός, «μπορεί», δεν είναι βέβαιο, «να λειτουργήσει και με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών και με αυτές των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων». Αυτά για την πλειοψηφία των σχολείων που δεν ανήκουν στη ζώνη των ΕΑΕΠ. Ας δούμε τώρα τι θα γίνει και με τα σχολεία αυτής της κατηγορίας, στα οποία οι μαθητές σχολάνε στις 2 το μεσημέρι και αν ζητηθεί από τους γονείς τους, μένουν και στο ολοήμερο, μέχρι τις 4.15. «Στις σχολικές μονάδες με ΕΑΕΠ θα λειτουργήσει ολοήμερο πρόγραμμα, με τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ΠΕ 70, καθώς και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων». Αν μετά απ' όλα αυτά μείνει κάποιος... ΠΕ70, έτσι αποκαλείται στα επίσημα κείμενα ο δάσκαλος, να έχει διαθέσιμες ώρες, «προηγείται η δημιουργία και λειτουργία ολοήμερου τμήματος για τους μαθητές των Α', Β', Γ' και Δ' τάξεων και, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, δημιουργείται ολοήμερο τμήμα και για τις υπόλοιπες τάξεις». Τα πεμπτάκια και τα εκτάκια μπορούν προφανώς να μένουν μόνα τους στο σπίτι, μέχρι να γυρίσουν οι γονείς τους από τις δουλειές τους...
Οι εξειδικεύσεις
Ας δούμε τώρα πώς εξειδικεύονται οι εντολές του υπουργού Παιδείας. Στις 11/9 και εν συνεχεία στις 12/9, ο περιφερειακός διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αττικής,Δ. Γκίνης, βαφτίζοντας υπουργική απόφαση την εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου, ζητεί από τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων Αττικής «να στελεχώσουν με το σύνολο του υπάρχοντος προσωπικού των εκπαιδευτικών ΠΕ70 τις τάξεις του Πρωινού Προγράμματος, υπολογίζοντας ότι χρειάζονται μόνο έναν ΠΕ70 για το Ολοήμερο πρόγραμμα των μη ΕΑΕΠ και κανένα ΠΕ70 για το Ολοήμερο πρόγραμμα των ΕΑΕΠ». «Λαμβάνοντας υπόψη την ενέργεια» αυτή, «να δηλώσουν εντός της ημέρας στις οικείες Δ/νσεις Π.Ε. τα λειτουργικά κενά ή πλεονάσματα (αριθμητικά) σε ΠΕ70». Μάλιστα, ο περιφερειακός διευθυντής Αττικής, ερμηνεύοντας σωστά τις αλλαγές που του προστάζονται, σημειώνει ότι «το Ολοήμερο Πρόγραμμα θα λειτουργήσει κανονικά με άλλη εσωτερική δομή (κυρίως με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων) κάτι που θα ολοκληρωθεί σταδιακά».
Σύντομη παρένθεση
Ας δούμε τώρα πώς μεταφράζονται τα παραπάνω σε αριθμούς: Τα δημοτικά σχολεία του αναμορφωμένου προγράμματος είναι 1.165. Με βάση τις εγκυκλίους, οι μαθητές των σχολείων αυτών δεν δικαιούνται κανένα δάσκαλο. Αν λειτουργήσει ολοήμερο τμήμα θα είναι από τα διαθέσιμα είτε των δασκάλων είτε των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Διαθέσιμες ώρες δεν θα υπάρχουν πλέον, καθώς, όπως τονίζει στην εγκύκλιό του ο Κ. Αρβανιτόπουλος, «το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών τηρείται χωρίς παρέκκλιση από όλους». Το δεύτερο θέμα είναι ότι υπάρχουν μεγάλα κενά και στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων, παρά τις υποχρεωτικές μετατάξεις που έγιναν από τα γυμνάσια της χώρας. Η ΔΟΕ, με βάση τα στοιχεία που έλαβε από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, καταγγέλλει ότι λείπουν 1.471 καθηγητές Αγγλικών, Μουσικής και Φυσικής Αγωγής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στον Πειραιά καταγράφονται 350 κενά εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Είναι σαφές λοιπόν ότι στην πλειοψηφία των σχολείων του Αναμορφωμένου Προγράμματος δεν θα λειτουργήσει ολοήμερο.
Να πάμε τώρα και στ' άλλα δημοτικά. Στη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων των αστικών κέντρων μέχρι τώρα λειτουργούσαν κατά μέσο όρο τρία ολοήμερα τμήματα των 25 μαθητών και διέθεταν τουλάχιστον 2 δασκάλους. Η αναλογία διδάσκοντα/ μαθητή στα ολοήμερα είναι 1 προς 50. Οι υπόλοιπες ανάγκες καλύπτονταν από εκπαιδευτικό ειδικοτήτων, αλλά υπεύθυνος ήταν ο δάσκαλος. Με τις ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου - Γκίνη, μένει μόνο ένας... ΠΕ70. Άρα, είναι απολύτως λογικό να συμπεράνει κανείς ότι δεν θα λειτουργήσουν εκατοντάδες ολοήμερα τμήματα.
Η ΔΟΕ, με βάση τα στοιχεία από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καταγγέλλει ότι τα λειτουργικά κενά είναι τουλάχιστον 5.246. Απ' αυτές τις ελλείψεις οι 1.843 είναι σε δασκάλους, οι 1.101 σε νηπιαγωγούς, οι 1.471 σε καθηγητές Αγγλικών, Γυμναστικής και Μουσικής, ενώ λείπουν 825 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής. «Ο αριθμός που αναφέρουν οι συνδικαλιστές», δηλώνει ο υπουργός Παιδείας, "είναι πριν απο την έναρξη του σχολικού έτους". Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν όλοι την αξιοπιστία του.
Δεν είναι τυχαίες οι δηλώσεις αυτές. Διαλύοντας ουσιαστικά τα ολοήμερα σχολεία, ο Κ. Αρβανιτόπουλος, ρυθμίζει σε ένα μεγάλο μέρος τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, οι δάσκαλοι των ολοήμερων είναι 4.000. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων, με τις ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου, θα μεταφερθούν στην πρωινή ζώνη. Πολλοί απ' αυτούς θα αναγκαστούν να αφήσουν τα σχολεία τους και να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές. Με άλλα λόγια, ο υπουργός Παιδείας πάει να καλύψει τα κενά καταργώντας μεγάλα κομμάτια της εκπαίδευσης.
Στον αέρα η εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία
Τώρα ετοιμάζονται να βάλουν χέρι και στα τμήματα ένταξης που φοιτούν παιδιά με αναπηρία και νοητικές δυσκολίες. Παίρνουν τους δασκάλους τους και τους τοποθετούν στα ειδικά σχολεία ή στο πρωινό πρόγραμμα. Η εκπαίδευση περίπου 20.000 παιδιών είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα. Θυμηθείτε τι έγινε με τα ΕΠΑΛ. Μέσα σε ένα απόγευμα κατάργησαν 50 ειδικότητες, έβγαλαν σε διαθεσιμότητα 2.200 καθηγητές και άφησαν χωρίς σπουδές 15.000 παιδιά. Αφού κατάργησαν το κομμάτι αυτό, δεν έχουν πλέον κενά. Οι ειδικότητες που καταργήθηκαν θα φέρουν και καταργήσεις σχολείων. Άρα δεν θα έχουν κενά στα σχολεία αυτά. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο, καταργήθηκαν οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Σε 102 σχολεία μπαίνει λουκέτο. Πάλι δεν θα έχουν κενά για να καλύψουν. Το ίδιο ισχύει με την ενισχυτική διδασκαλία, που, όπως δηλώνει ο Κ. Αρβανιτόπουλος, θα λειτουργήσει μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν χρήματα από το ΕΣΠΑ. Δεν έχεις ενισχυτική διδασκαλία, δεν χρειάζεσαι εκπαιδευτικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση το 2010 υπηρετούσαν 102.000 καθηγητές. Σήμερα υπηρετούν μόλις 73.000. Μόνο σε τρεις μήνες, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, αποβλήθηκαν από τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας 16.000. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι συνταξιοδοτήσεις, που στην ουσία είναι εξαναγκαστικές, αλλά και οι 10.000 αναπληρωτές, καθώς και οι καθηγητές ειδικοτήτων που τους μετακόμισαν υποχρεωτικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Για να υπάρχει τέτοια μείωση και ο υπουργός Παιδείας να δηλώνει ότι «η εικόνα που έχουμε από τις διευθύνσεις είναι καλή», μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος των περικοπών (ποσοτικών και ποιοτικών). Άλλο είναι τα πραγματικά κενά και άλλο η πλασματική εικόνα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσυφάκης και τόνισε ότι το σχολείο κόβεται και ράβεται στα μέτρα του Μνημονίου. Όσο περνάει ο καιρός τόσο θα φαίνεται περισσότερο. Και τότε ο υπουργός, που δεν βλέπει κανένα θέμα, μπορεί να βρεθεί μπροστά σε κατολίσθηση.
______________________
http://www.avgi.gr/article/943739/o-xafnikos-thanatos-tou-oloimerou-sxoleiou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου