για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία

για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
...................................................για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
Δεν έχουμε δεν πληρώνουμε....
"Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της Ε.Ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [Ο Δρόμος της Αριστεράς]

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Με 17 νέες κατηγορίες του «Νόμου περί Κατασκοπείας» διώκεται ο Ασάνζ στις ΗΠΑ


Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, διώκεται πλέον για 17 νέα αδικήματα, βάσει του νόμου περί Κατασκοπείας, μεταξύ των οποίων η «παράνομη πρόσβαση» και αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών εθνικής Άμυνας. Για σφοδρή επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και πρωτοφανή δίωξη κάνουν λόγο πλέον ανοικτά τα μεγαλύτερα αμερικανικά ΜΜΕ.
Η είδηση έχει ήδη προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ, με ΜΜΕ όπως το Reuters, οι New York Times και το CNN να κάνουν ανοικτά λόγο για επίθεση της κυβέρνησης Τραμπ στην συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του Τύπου και συγκεκριμένα στην πρώτη τροπολογία (first amendment) του αμερικανικού Συντάγματος.
«Αυτό είναι τρέλα. Είναι το τέλος της δημοσιογραφίας πάνω σε θέμα εθνικής ασφάλειας και της πρώτης τροπολογίας», έγραψε σε ανάρτησή του το Wikileaks.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την άρση του πολιτικού του ασύλου από την κυβέρνηση του Ισημερινού και την σύλληψή του στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο από τις βρετανικές αρχές, οι ΗΠΑ είχαν αποκαλύψει ένα κατηγορητήριο κατά του Ασάνζ που περιείχε απλά μία δίωξη για «χακάρισμα» υπολογιστών που περιείχαν απόρρητες πληροφορίες. Περίπου έναν μήνα μετά όμως, η αμερικανική κυβέρνηση αποκάλυψε τις προθέσεις της, βασίζοντας ολόκληρο το κατηγορητήριο στον νόμο περί Κατασκοπείας (Espionage Act), που προβλέπει βαρύτατες ποινές.
«Ο Ασάνζ, συνεργάτες των Wikileaks και η Τσέλσι Μάνινγκ είχαν κοινό σκοπό να ανατρέψουν τους νόμιμους περιορισμούς σε απόρρητες πληροφορίες και να τις δημοσιοποιήσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το νέο κατηγορητήριο, ο Ασάνζ συνωμότησε με την Μάνινγκ, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση και να αποκαλύψει εκατοντάδες χιλιάδες εμπιστευτικά αμερικανικά αρχεία. Μία ακόμα κατηγορία αναφέρει ότι κατά την αποκάλυψη των εγγράφων εξέθεσε εμπιστευτικές πηγές στη Μέση Ανατολή και την Κίνα, βάζοντάς τις σε κίνδυνο.
«Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης μόλις κήρυξε πόλεμο, όχι μόνο στο Wikileaks, αλλά στη δημοσιογραφία. Δεν έχει να κάνει πλέον μόνο με τον Ασάνζ, αλλά με το μέλλον των ΜΜΕ» έγραψε σε αναρτησή του ο πληροφοριοδότης, Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ο Ασάνζ κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Belmarsh, στη Βρετανία, από τις 11 Απριλίου. Η κράτησή του εκεί, καθώς και η απόφαση για φυλάκιση για έναν χρόνο έχει καταγγελθεί από τον ΟΗΕ ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ασάνζ και ως τιμωρία δυσανάλογη με τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται.  Αντίστοιχη ήταν και η μαρτυρία του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στην κατοχή του το TPP, ο Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίστηκε στο δικαστήριο πριν δύο εβδομάδες, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με δικηγόρο, έχει μόνο ένα βιβλίο μαζί του, τη Βίβλο, χωρίς γραφική ύλη, κρατείται σε συνθήκες απομόνωσης για 23 ώρες το 24ωρο, και κατέστη σαφές στα άτομα που τον έχουν επισκεφτεί μέχρι τώρα ότι αυτές οι συνθήκες θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο αν δημοσιοποιήσουν την κατάστασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου