Ομάδα 17 βουλευτών της γερμανικής Αριστεράς προτείνει τις τρεις προσωπικότητες - σύμβολα για το Νόμπελ Ειρήνης 2020, τονίζοντας ότι «αντί να κυνηγούνται ως εγκληματίες, όφειλαν να αναγνωρίζονται και να τιμώνται» για τους αγώνες τους. Κινητοποιούνται υπέρ Ασσάνζ και οι Βρετανοί Εργατικοί.
«Οι εγκληματίες πολέμου και οι δήμιοί τους έπρεπε να δίνουν λόγο» και όχι ο Τζούλιαν Ασσάνζ, η Τσέλσι Μάννινγκ και ο Έντουαρντ Σνόουντεν, οι οποίοι, αντί να κυνηγούνται σαν να ήταν εκείνοι οι εγκληματίες, όφειλαν να αναγνωρίζονται και να τιμώνται» για τους αγώνες τους. Αυτό τονίζεται στην επιστολή που απέστειλαν 17 αριστεροί βουλευτές του Γερμανικού Κοινοβουλίου προς την επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, και με την οποία προτείνουν να δοθεί στους τρεις συγκεκριμένους «γενναίους ανθρώπους» το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2020.
Οι τρεις «οφείλουν να αναγνωριστούν για την άνευ προηγουμένου προσφορά τους στην Ειρήνη και τις εξαιρετικές προσωπικές θυσίες τις οποίες υπέστησαν ακριβώς για να προωθήσουν την Ειρήνη για όλους μας», τονίζεται, καθώς με την αποκάλυψη των εγκλημάτων πολέμου των ΗΠΑ σε Αφγανισταν και Ιράκ, όπως και του παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, «έφεραν στο φως την αρχιτεκτονική του πολέμου και ενίσχυσαν την αρχιτεκτονική της Ειρήνης».
Η επιστολή, που απευθύνεται προς την Νορβηγική Επιτροπή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, στο Όσλο, εξηγεί αναλυτικά όσα έχουν υποστεί και οι τρεις προτεινόμενοι τα τελευταία χρόνια, και καταλήγει με τις υπογραφές των γερμανών βουλευτών και την παράθεση όλων των διεθνών βραβείων που έχουν λάβει οι τρεις.
Κινητοποιείται η Βρετανία
Εκδήλωση, η πρώτη με σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασσάνζ πραγματοποιήθηκε και στο Λονδίνο, με την παρουσία άνω των χιλίων ατόμων και ομιλητές βουλευτές και σκιώδεις υπουργούς των Εργατικών, τον γνωστό αριστερό ακριβιστή και εκδότη της New Left Review, Ταρίκ Αλί, την εκ των δικηγόρων του Ασσάνζ Τζένιφερ Ρόμπινσον, κορυφαία στελέχη των Wikileaks και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, σε θέματα βασανιστηρίων, Νιλς Μέλζερ, ο οποίος έχει προ μηνών υπογράψει και τη σχετική έκθεση για τον Ασσάνζ.
Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από σειρά αριστερών οργανώσεων και πρωτοβουλιών για τον Ασσάνζ, και είναι η πρώτη στην οποία οι Εργατικοί εκπροσωπούνται από κορυφαία στελέχη τους και παίρνουν ξεκάθαρα θέση κατά της έκδοσης του ιδρυτή των Wikileaks. Ειδικότερα, ο σκιώδης υπουργός δικαιοσύνης των Εργατικών, Ρίτσαρντ Μπάργκον, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο «να παραδοθεί κάποιος [από τη Βρετανία] για να περάσει 175 χρόνια, το υπόλοιπο της ζωής του, στη φυλακή γιατί έφερε στο φως δολοφονίες και βασανιστήρια στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων και το φόνο δημοσιογράφου;».
Tέλος, ο γνωστός ακτιβιστής Ταρίκ Αλί μίλησε για την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες στους αληθινούς εγκληματίες, όπως ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους και ο υπουργός του, Ντικ Τσέινι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου