για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία

για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
...................................................για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
Δεν έχουμε δεν πληρώνουμε....
"Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της Ε.Ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [Ο Δρόμος της Αριστεράς]

Τρίτη 23 Απριλίου 2019


Το πρώτο διεθνές διεπιστημονικό μαρξιστικό συνέδριο στην Ελλάδα, Historical Materialism Athens Conference, θα γίνει από 2 έως 5 Μαΐου 2019 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τίτλο «Να ξανασκεφτούμε την κρίση, την αντίσταση και τη στρατηγική».
Το συνέδριο, που θα διεξαχθεί εξ ολοκλήρου στα αγγλικά, επιδιώκει να συμβάλει στην ανανέωση της μαρξιστικής θεωρίας και της επαναστατικής προοπτικής, προτείνοντας τη συστηματική έρευνα και το διάλογο με σκοπό να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα του δογματισμού και του εμπειρισμού. Διοργανώνεται σε συνεργασία με το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ (παράρτημα Ελλάδας).
Διακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Μαρξ και σε συνθήκες ανάδυσης νέων ρευμάτων θεωρητικής αναζήτησης, η μαρξιστική θεωρία αποτελεί το αναγκαίο σημείο αφετηρίας για την αναγέννηση ριζοσπαστικών αριστερών πολιτικών.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των διεργασιών τα τελευταία χρόνια, καθώς η ένταση της οικονομικής κρίσης, η απονομιμοποίηση των κυρίαρχων θεσμών, η μετέπειτα υποχώρηση των κοινωνικών κινημάτων, αλλά και η συνεχιζόμενη αντίσταση στην κατάσταση πραγμάτων, εξακολουθούν να τροφοδοτούν τον εγχώριο και διεθνή διάλογο.
Αντλώντας από αυτή την εμπειρία, καθώς και από τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, αλλά και τη γενικότερη κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η διεθνής συνάντηση στην Αθήνα αποσκοπεί στη διεύρυνση και στην εμβάθυνση των θεωρητικών αναζητήσεων που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην ανατροπή του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και των δομών εξουσίας και εκμετάλλευσης στις οποίες στηρίζεται συνολικά το κεφαλαιοκρατικό σύστημα.
Στο συνέδριο Historical Materialism Athens συμμετέχουν περισσότεροι από 400 εισηγητές και εισηγήτριες, από τη δυτική και βόρεια Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, την Τουρκία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Πακιστάν, την Ινδία, και συνολικά πάνω από 30 χώρες. Στις τέσσερις μέρες του συνεδρίου θα διεξαχθούν πάνω από 120 συζητήσεις.

Καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση του καπιταλισμού στις αρχές του 21ου αιώνα, τη φιλοσοφία, την οικονομική και την κοινωνική θεωρία, την ιστορία, το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, τον φεμινισμό και την κριτική της κοινωνικής αναπαραγωγής, την περιβαλλοντική κρίση, την εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο, την τεχνολογία, την εργασία, τα κοινά ως θεωρία και πράξη, τα αναδυόμενα κινήματα, τον αντιφασισμό, τη σχέση τέχνης-λογοτεχνίας και αντικαπιταλιστικής κριτικής.
Πέραν των πολλαπλών παράλληλων τραπεζιών που θα διεξάγονται σε κάθε χρονική ζώνη κάθε ημέρας, θα πραγματοποιούνται και κεντρικά τραπέζια όπου θα παρευρίσκεται το σύνολο των συνέδρων.

Πέμπτη 2 Μαΐου | 19:00 (θα πραγματοποιηθούν δύο κεντρικές συζητήσεις)
-Η πολιτική σκέψη του Μαρξ
Σάββας Μιχαήλ,  Γιώργος Καλαμπόκας,  Ουόρρεν Μόνταγκ (Warren Montag),Αλέξανδρος Χρύσης(στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας Ι)
-Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία
Φρεντερίκ Λορντόν (Frederic Lordon), Μάια Παλ (Maia Pal), Στέφεν Μπουκβίν (Stephen Bouquin), Αλεξίς Κουκιέ (Alexis Cukier),Χρήκε Μπάαρς (Grietje Baars)(στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας ΙΙ)

Παρασκευή 3 Μαΐου | 18:45
-Η σκέψη του Μαρξ σε σχέση με τον σύγχρονο καπιταλισμό και την πορεία της κρίσης
Γιάννης Μηλιός, ο Μάικλ Ρόμπερτς (Michael Roberts),Κώστας Λαπαβίτσας

Σάββατο 4 Μαΐου | 12:00
– Πολιτική κρίση και την αριστερή στρατηγική
Ινές Σβέρντνερ (Ines Schwerdtner), Γιοσέπ Μαρία Αντέντας (Josep Maria Antentas), Παναγιώτης Σωτήρης, Καταρίνα Πρινσίπε (Catarina Principe)
Σάββατο 4 Μαΐου | 19:00
-Μετανάστευση-μαρξισμός- κινήματα αλληλεγγύης
Όλγα Λαφαζάνη, Σάντρο Μετσάντρα (Sandro Mezzadra), Σαρζάντ Μοτζάμπ (Shahrzad Mojab), Ραναμπίρ Σαμαντάρ (Ranabir Samaddar)

Κυριακή 5 Μαΐου | 12:30
-Η κοινωνική αναπαραγωγή και ο σύγχρονος μαρξιστικός φεμινισμός
Άνκιτσα Τσάκαρντιτς (Ankica Čakardić), Άντζελα Δημητρακάκη,  Χόλλυ Λιούις (Holly Lewis), Λυν Σήγκαλ (Lynne Segal).


Οι κεντρικές συζητήσεις της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής, θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο Σάκης Καράγιωργας ΙΙ.
Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

2-5 Μαΐου 2019
στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Λεωφόρος Συγγρού 136, Αθήνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου