για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία

για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
...................................................για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
Δεν έχουμε δεν πληρώνουμε....
"Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της Ε.Ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [Ο Δρόμος της Αριστεράς]

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Φιντέλ Κάστρο: «Μια επανάσταση είναι μια πάλη μέχρι θανάτου μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος»

"Οι λαοί της Παλαιστίνης και της Κούβας έχουν σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο σε όλα τα επίπεδα, αντιμετωπίζοντας τον ιμπεριαλισμό και τις δυνάμεις του, από τη Λατινική Αμερική ως την Αφρική και τον Αραβικό κόσμο". // (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ PFLP ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΗΓΕΤΗ ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ)...

"Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον κουβανικό λαό, στον παλαιστινιακό λαό και στα επαναστατικά κινήματα όλου του πλανήτη για την απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Κούβας και ιστορικού παγκόσμιου επαναστάτη ηγέτη, συντρόφου Φιντέλ Κάστρο Ρους, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016.
Η διεθνιστική επαναστατική δέσμευση του Κάστρο για την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον καπιταλισμό, εμφανής στην επαναστατική νίκη ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και το καθεστώς-μαριονέτα του Μπατίστα κατά την Κουβανική Επανάσταση το 1959, παρέμεινε αταλάντευτα στο πλευρό των καταπιεσμένων λαών του κόσμου κατά την αντιπαράθεσή τους με τον ιμπεριαλισμό, τον σιωνισμό, τον ρατσισμό και τον καπιταλισμό. Όλη του τη ζωή ο Φιντέλ υπήρξε υποστηρικτής αλλά και υπόδειγμα του επαναστατικού αγώνα στη Λατινική Αμερική, στη Βενεζουέλα, στη Βολιβία, στη Νικαράγουα, στο Ελ Σαλβαδόρ και σε ολόκληρη την ήπειρο. Από την Αγκόλα ως τη Νότια Αφρική, από την Παλαιστίνη ως τη Μοζαμβίκη, από τη Βολιβία ως το Ελ Σαλβαδόρ, η κληρονομιά διεθνούς επαναστατικής αλληλεγγύης και αγώνα του Κάστρο συνεχίζει να λειτουργεί ως παράδειγμα στην πράξη που υπερβαίνει τα σύνορα στο δρόμο προς την Επανάσταση, τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό.
Σε μια εποχή που η ανθρωπότητα είναι μάρτυρας της μαζικής κυριαρχίας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αυτή τη στιγμή να τιμούμε την κληρονομιά και την πραγματικότητα της Κουβανικής επανάστασης και την επίμονη ήττα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ που πέτυχε αλλά και να διδασκόμαστε από αυτήν. Η νίκη της Κουβανικής Επανάστασης ήρθε μέσω του ένοπλου αγώνα και ήταν μια νίκη που ανήκε σε όλον το λαό. Ο Φιντέλ και οι σύντροφοί του κινητοποίησαν τους εργάτες και τους αγρότες ώστε να αγωνιστούν μαζί τους για να εξασφαλίσουν τη νίκη της επανάστασής τους όχι μόνο κατά τη στιγμή του θριάμβου τους το 1959 αλλά και κατά τις επόμενες δεκαετίες. Παρά τις αντιφάσεις της, η Κουβανική Επανάσταση παρέμεινε χαρακτηριστικό παράδειγμα εθνικοποίησης της παραγωγής, αναδιανομής του πλούτου και οργάνωσης εξαίρετων συστημάτων δωρεάν παιδείας και υγειονομικής περίθαλψης.
Σε όλη τη ζωή του Κάστρο αλλά και σε όλη την ιστορία της Κουβανικής επανάστασης, η υποστήριξη προς το εθνικό απελευθερωτικό κίνημα του Παλαιστινιακού λαού και την παλαιστινιακή επανάσταση είχε βασική θέση στην αντιιμπεριαλιστική προσέγγιση που επικεντρώθηκε στην οικοδόμηση επαναστατικών συμμαχιών ανάμεσα στις προοδευτικές δυνάμεις και τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου. Οι λαοί της Παλαιστίνης και της Κούβας έχουν σταθεί ο ένας δίπλα στον άλλο σε όλα τα επίπεδα, αντιμετωπίζοντας τον ιμπεριαλισμό και τις δυνάμεις του, από τη Λατινική Αμερική ως την Αφρική και τον Αραβικό κόσμο. Στην Τριηπειρωτική Συμμαχία και την Κίνηση των Αδεσμεύτων η Κούβα στήριξε τον παλαιστινιακό λαό και το απελευθερωτικό του κίνημα σε όλες τις πτυχές του διεθνούς αγώνα, χτίζοντας μια επαναστατική συμμαχία με σκοπό τη συλλογική δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, την αποικιοκρατία και την ιδιαίτερη μορφή εκδήλωσής της στην Παλαιστίνη, τον σιωνισμό. Ο σιωνισμός αποτέλεσε βασικό όπλο της ρατσιστικής καταπίεσης, γεγονός που αναγνωρίστηκε από τον Φιντέλ Κάστρο και τον κουβανικό λαό και το κράτος. Αυτή η λαϊκή ενότητα δεν έχει ξεθωριάσει με την πάροδο των ετών. Ενώ το σιωνιστικό οπλοστάσιο σφυροκοπούσε τη Γάζα το 2014 ο Κάστρο καταδίκασε αυτό «τον απεχθή φασισμό» εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Δεκάδες Παλαιστίνιοι φοιτητές συνεχίζουν να σπουδάζουν στην Κούβα σήμερα μέσω του προγράμματος υποτροφιών μακράς διαρκείας.
Με αφορμή το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο θυμόμαστε και τους συντρόφους του: τον Τσε Γκεβάρα, την Σίλια Σάντσες, τον Καμίλο Σιενφουέγος, την Αϊντέ Σανταμαρία και ακόμη περισσότερους άλλους που πολέμησαν για να δημιουργήσουν μια νέα Κούβα και να οικοδομήσουν μια επαναστατική κοινωνία. Αυτή είναι μια στιγμή όχι μόνο πένθους και μνήμης αλλά και αναβίωσης των επαναστατικών ιδεών μας για μια νίκη της Παλαιστίνης προς τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό.
«Μια επανάσταση είναι μια πάλη μέχρι θανάτου μεταξύ του μέλλοντος και του παρελθόντος», είχε πει ο Φιντέλ Κάστρο. Σε όλη τη ζωή του πολέμησε ασταμάτητα για να υλοποιήσει αυτό το μέλλον. Αυτή τη στιγμή μας καλεί να εντείνουμε, να μελετήσουμε και να αναπτύξουμε την Παλαιστινιακή, Αραβική και Διεθνή επανάσταση για την ήττα του σιωνισμού και του ιμπεριαλισμού και να αγωνιστούμε για ένα μέλλον με ελευθερία, δικαιοσύνη, δημοκρατία και σοσιαλισμό".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή: http://pflp.ps/…/pflp-mourns-and-salutes-comrade-fidel-cas…/
Μετάφραση: Νικολέττα Κίτσιου για το avantgarde
https://avantgarde2009.wordpress.com/…/pflp_gia_thanato_fi…/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου