για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία

για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
...................................................για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
Δεν έχουμε δεν πληρώνουμε....
"Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της Ε.Ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [Ο Δρόμος της Αριστεράς]

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Τριήμερο φεστιβάλ «άμεσης δημοκρατίας» στο Αριστοτέλειο με την συμμετοχή του Ισπανού Juan Manuel Sanchez Gordillo, δημάρχου της Marinaleda

Το πρώτο διεθνές «Φεστιβάλ της Άμεσης Δημοκρατίας» διοργανώνουν μέλη αντιεξουσιαστικών οργανώσεων , στις 8, 9 και 10 Σεπτεμβρίου, στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα οι διοργανωτές καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν την 11η Σεπτεμβρίου στην πλατεία Συντριβανίου και να συγκροτήσουν το μπλόκ της «άμεσης δημοκρατίας» που θα διαδηλώσει στους δρόμους της πόλης, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει εκδηλώσεις-συζητήσεις με θεματικούς άξονες την κρίση, την έξοδο από τον καπιταλισμό μέσω της παραγωγής και την άμεση δημοκρατία.
Εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν διεθνείς προσωπικότητες από το χώρο της διανόησης, των επιστημών, των κινημάτων, της εργασίας, της πόλης και της υπαίθρου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία και εισήγηση στο πάνελ του Ισπανού Juan Manuel Sanchez Gordillo, δημάρχου της Marinaleda. Πρόκειται για ένα χωριό στην Ανδαλουσία που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «το χωριό της άμεσης δημοκρατίας», λόγω των δομών οριζόντιας κοινωνικής οργάνωσης που το διέπει. Στη Marinaleda δεν έχουν αστυνομικούς, όπως δεν έχουν και καθόλου ανέργους. Εργάζονται 6,5 ώρες τη μέρα και έχουν όλοι τον ίδιο μισθό, ενώ απολαμβάνουν τα προνόμια (όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνες κτλ.) που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν όλοι μαζί για όλους στον τόπο τους, αναφέρουν οι διοργανωτές.
Στο φεστιβάλ θα παραστεί ο Βέλγος διανοούμενος Raoul Vaneigem, μέλος της Καταστασιακής Διεθνούς και συγγραφέας πολλών βιβλίων για το επαναστατικό κίνημα, με κυριότερο το έργο: «η Επανάσταση της καθημερινής ζωής». Ο ίδιος έχει γράψει ειδικά για το φεστιβάλ και για τα ελληνικά τεκταινόμενα ένα κείμενο που θα συζητηθεί και το οποίο πρόκειται να διαβαστεί στην ημέρα της ομιλίας- εκδήλωσης:«Άμεση δημοκρατία & Κοινωνική ανατροπή».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμη παρουσιάζει και η εισήγηση του Αμερικανού Οικονομολόγου και Ακτιβιστή Peter Bohmer για την «παγκόσμια και οικονομική κρίση» καθώς και πολλών ακόμη προσκεκλημένων-συμμετεχόντων στη φετινή διοργάνωση.
*εφημ. "Ελευθεροτυπία" 4.9.2010
Δείτε  και στο:Juan Manuel Sánchez Gordillo
Parlamentario andaluz de IULV-CA por la provincia de Sevilla
http://juanmanuelsanchezgordillo.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου