για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία

για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
...................................................για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
Δεν έχουμε δεν πληρώνουμε....
"Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της Ε.Ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [Ο Δρόμος της Αριστεράς]

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Το λόμπι των αιολικών και οι λομπίστες της οικογένειας Μητσοτάκη

Σε λόμπι των αιολικών μετατρέπεται το Πράσινο Ταμείο, εφόσον προ ημερών εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 130.000 ευρώ, προκειμένου να προωθηθεί η κάμψη των αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες σε μέρη που δρομολογείται η ανέγερση χιλιάδων αιολικών. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι μία εκ των δύο εταιρειών που ανέλαβαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα του Ταμείου, αποτελεί φόρουμ που ιδρύθηκε από την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αδερφή του πρωθυπουργού. Επίσης στόχος του προγράμματος είναι να αποφευχθεί η παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, για τις παρανομίες που έχουν καταγγελθεί αναφορικά με τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στη χώρα.


Το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε προσφάτως πρόγραμμα ύψους 130.000€ ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις που προβάλλουν οι πολίτες των περιοχών όπου δρομολογούνται να στηθούν Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα. Ενώ λοιπόν πλήθος περιβαλλοντικών εκθέσεων απορρίπτει την αιολική ενέργεια ως επαρκή πηγή ενέργειας, με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα να είναι δυσανάλογα μεγάλο μπροστά στα οφέλη, η κυβέρνηση προχωρά πάραυτα την υλοποίηση του σχεδίου.
Το ρόλο του λομπίστα που έλαβε τα 130.000 ευρώ για να πείσει τις τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη και την ειδυλλιακότητα των χιλιάδων ανεμογεννητριών, ανέλαβαν το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), το οποίο και κατέθεσε τη σχετική πρόταση στο Πράσινο Ταμείο και το Convergences Greece Forum- «Συγκλίσεις», το οποίο ιδρύθηκε από την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, την αδελφή δηλαδή του νυν πρωθυπουργού.
Το Πράσινο Ταμείο λοιπόν με την συγκεκριμένη απόφαση, θα λειτουργήσει σε δύο επίπεδα. Πρώτον θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα των τοπικών κοινωνιών για τα αιολικά πάρκα και δεύτερον θα προσπαθήσει να εξαλείψει το ενδεχόμενο παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας των παρανομιών που έχουν καταγγελθεί σε σχέση με τη χωροθέτηση των αιολικών στη χώρα. Ουσιαστικά δηλαδή, αν και το Πράσινο Ταμείο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αναμένεται να μετατραπεί σε κανονικό λόμπι.
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, που έλαβε και τη σχετική απόφαση, πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου και σύμφωνα με τα πρακτικά, σημείο των οποίων δημοσίευσε το «Documento», ο σκοπός της ανάθεσης περιγράφεται, ως εξής:
«Σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ και EPLO/ISD για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων στην εγκατάσταση Αιολικών έργων, με τρόπο ισόρροπο και κοινά αποδεκτό, η ανάγκη για οργανωμένα επόμενα βήματα είναι ιδιαίτερα επιτακτική: οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτικές διαστάσεις, ενώ οι πιέσεις από την ΕΕ είναι πολύ πιθανό να ενταθούν (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) μέσω παρεμβάσεων προς την Κομισιόν των αντιτιθέμενων. Η παρούσα πρόταση προγράμματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης και τη διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καθώς και την διατύπωση προτάσεων για το ενδεδειγμένο μείγμα λύσεων και τεχνολογιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου