για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία

για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
...................................................για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
Δεν έχουμε δεν πληρώνουμε....
"Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της Ε.Ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [Ο Δρόμος της Αριστεράς]

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

«Αν εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, τον χάσαμε»

Της Νόρας Ράλλη

Ο Χουάν Μπράνκο, δικηγόρος των Wikileaks και νομικός σύμβουλος του Τζουλιάν Ασάνζ, ζητάει από τους Ελληνες να δώσουν άσυλο στον Ασάνζ.

Με αφορμή τη διεξαγωγή της δίκης στις 24 Φλεβάρη, στην Αγγλία, στην οποία θα αποφασιστεί αν ο συνιδρυτής των Wikileaks, Αυστραλός Τζουλιάν Ασάνζ, θα εκδοθεί ή όχι στις ΗΠΑ με την κατηγορία της κατασκοπείας, ο 30χρονος δρ Χουάν Μπράνκο, δικηγόρος των Wikileaks και νομικός σύμβουλος του Ασάνζ, διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου, συγγραφέας και ενεργό μέλος του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» της Γαλλίας, βρέθηκε στην Ελλάδα καλεσμένος της εφημερίδας «Εποχή» και της καλλιτεχνικής ομάδας Ηριννα - Compagnie Erinna, με έδρα το Παρίσι.Χθες, έδωσε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον δημοσιογράφο και ακτιβιστή Mαξίμ Νικόλ (ενεργό μέλος των «κίτρινων γιλέκων», που πρωτοστατούν στην καμπάνια αλληλεγγύης υπέρ του Ασάνζ) και κάλεσε τον ελληνικό λαό να εκφράσει έκδηλα την αλληλεγγύη του στον παράνομα, πλέον, φυλακισμένο Ασάνζ, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας μας να του δοθεί εδώ άσυλο.

Δρ Χουάν Μπράνκο, δικηγόρος των Wikileaks και νομικός σύμβουλος του Ασάνζ, διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου, συγγραφέας και ενεργό μέλος του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας


«Ο Τζουλιάν Ασάνζ κρατείται παράνομα», είπε ο Χ. Μπράνκο. «Ολες οι κατηγορίες εις βάρος του έχουν καταρρεύσει, ουσιαστικά επρόκειτο για μία καμπάνια δυσφήμησης του ίδιου, με σκοπό τη διεθνή απομόνωσή του -πράγμα που το κατάφεραν εν μέρει, καθώς ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία είχε απομακρυνθεί από το ζήτημα για κάποιο καιρό (πλέον έχει επανέλθει, αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη διεθνή καμπάνια αλληλεγγύης)». «Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόσο σε συμβολικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο», συνέχισε. «Ταυτόχρονα, είναι θέμα δημοκρατίας.Δεν είναι τυχαίο πως ο ειδικός επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέτσλερ, είπε σε σχετική εκδήλωση στις Βρυξέλλες πως “έχει καταλυθεί η Δημοκρατία”. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα καταγγείλει τα ψυχολογικά βασανιστήρια που υφίσταται ο Ασάνζ. Γιατροί, επιστήμονες, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και πολίτες από όλο τον κόσμο ζητούν την άμεση απελευθέρωση και τη νοσηλεία του Ασάνζ, καθώς η ζωή του κινδυνεύει. Ειδικά αν τελικά εκδοθεί στις ΗΠΑ, τότε θα πάει 175 χρόνια στη φυλακή, υπό συνθήκες βασανιστηρίων. Ουσιαστικά, αν γίνει αυτό, τον χάσαμε!», εξηγεί.«Ταυτόχρονα, κινδυνεύει και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας: όπως ξέρουμε, τα περισσότερα συστημικά μέσα ενημέρωσης έχουν δομικούς λόγους να κρύβουν επιμελώς την αλήθεια από τους πολίτες ή να την παρουσιάζουν διαστρεβλωμένη, καθώς έχουν στενούς δεσμούς με την εξουσία.Γι’ αυτό και δεν στηρίζουν ανθρώπους όπως ο Ασάνζ. Πρώτον, γιατί υπάρχει αντιζηλία και ανταγωνισμός με τα Wikileaks και δεύτερον γιατί έχουν διαφορετική φιλοσοφία ως προς το πώς ασκείται η δημοσιογραφία. Για τον Ασάνζ, η δημοσιογραφία είναι ερευνητική και “βίαιη”, που σημαίνει εναντίον των θεσμών, αν χρειαστεί».Ο Χουάν Μπράνκο είναι στη νομική ομάδα του Ασάνζ τα τελευταία 6 χρόνια: «Ο Τζουλιάν Ασάνζ είναι πολιτικός κρατούμενος. Είναι ο μόνος πολιτικός κρατούμενος που έχει αναγνωριστεί ως τέτοιος από τον ΟΗΕ στην Ευρώπη. Μάλιστα η Αγγλία άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή και την έχασε. Ο ΟΗΕ ζητά ρητώς την αποφυλάκισή του. Από την άλλη, η κράτησή του πλέον είναι παράνομη. Και υπό απάνθρωπες συνθήκες.Ωστόσο, έχουμε ευκαιρία να νικήσουμε, αν όλο και περισσότερος κόσμος ασκήσει πιέσεις. Και, φυσικά, αν κάποιο κράτος (όπως η Ελλάδα) του προσφέρει άσυλο. Μιλάω σήμερα σε έναν χώρο, στη δική σας ΕΣΗΕΑ, που γράφει πως “Η δημοσίευση είναι η πηγή της δημοκρατίας”. Γι’ αυτό πρέπει ν’ αγωνιστούμε. Γι’ αυτό αγωνίζεται χρόνια και ο Ασάνζ, με κόστος την ίδια του τη ζωή πλέον... Το τι τίτλο θα βάλετε σε αυτόν τον αγώνα έγκειται στη δική σας ευαισθησία ως δημοσιογράφων και πολιτών και στη δική σας ερμηνεία τού τι είναι “δημοκρατία”. Ειδικά εσείς οι Ελληνες το ξέρετε καλύτερα απ’ τον καθένα μας».

Info: Η εφημερίδα Εποχή και η Καλλιτεχνική Ομάδα Ηριννα-Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι διοργανώνουν εκδήλωση αλληλεγγύης και ενημέρωσης για τον Τζουλιάν Ασάνζ, σήμερα 17.00 - 20.00, στο θέατρο Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3). Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Μάκης Μπαλαούρας (για την εφημ. Εποχή), Αναστασία Πολίτη (υπεύθυνη της Ηριννας) και η ηθοποιός Τάνια Τσανακλίδου. Θα μιλήσουν ο ίδιος ο Χουάν Μπράνκο, καθώς και ο Mαξίμ Νικόλ. Είσοδος ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου