Οι αυτόχθονες της Βραζιλίας καταγγέλλουν ότι, απ’ όταν ανέλαβε την ηγεσία της Βραζιλίας ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι εισβολείς έχουν αποθρασυνθεί, καθώς ο Μπολσονάρου υποσχέθηκε ότι μεγαλύτερο μέρος του δάσους θα δοθεί για εκμετάλλευση.
«Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε στο φόβο» είχε δηλώσει ο Πάουλο στο Reuters, μόλις δύο μήνες πριν, παραδεχόμενος ότι η περιφρούρηση του δάσους είχε γίνει πιο επικίνδυνη.
Ήταν είκοσι χρονών και αφήνει πίσω του του ένα γιο.
Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας υποσχέθηκε ότι θα στείλει στην περιοχή ειδική ομάδα για να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Πάουλο.
«Θεσμοποιημένη γενοκτονία»
Η οργάνωση των φυλών των ιθαγενών APIB οργισμένη κατήγγειλε την κυβέρνηση Μπολσονάρο ότι έβαψε τα χέρια της με αίμα, καθώς παρέχει στήριξη στους παράνομους υλοτόμους με το πρόσχημα της οικονομικής ανάπτυξης.
«Η κυβέρνηση Μπολσονάρο έχει στα χέρια αίμα ιθαγενών» τόνισε η APIB, που εκπροσωπεί περίπου 900.000 ανθρώπους. «Η αυξανόμενη βία στις περιοχές των ιθαγενών είναι αποτέλεσμα της ρητορικής μίσους και των μέτρων που λαμβάνονται εναντίον των ανθρώπων μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της APIB, Σόνια Γουαχαχάρα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας διαλύει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις οργανώσεις των ιθαγενών, αφήνοντας τις φυλές απροστάτευτες από την εισβολή στις περιοχές όπου ζουν. «Πρέπει να πούμε “φτάνει” σε αυτή τη θεσμοποιημένη γενοκτονία», επισήμανε.
Πηγή: Euronews