για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία

για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
...................................................για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
Δεν έχουμε δεν πληρώνουμε....
"Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της Ε.Ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [Ο Δρόμος της Αριστεράς]

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Ξανά στη φυλακή η Μάνινγκ γιατί αρνείται να καταθέσει για τον Ασάνζ


Αμερικανός ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε χθες Πέμπτη να οδηγηθεί πίσω στη φυλακή η πρώην αναλύτρια του στρατού των ΗΠΑ για ασέβεια προς το δικαστήρια και παρακώλυση της δικαιοσύνης, διότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σώματος ενόρκων για τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks, τον Τζούλιαν Ασάνζ. Είναι η δεύτερη φορά που η Μάνινγκ οδηγείται στη φυλακή για το ίδιο ζήτημα, καθώς μόλις πριν λίγες μέρες εξέτισε ποινή 62 ημερών που της είχε επιβληθεί.

Η Τσέλσι Μάνινγκ είναι πρώην αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού και η πληροφοριοδότης που διέρρευσε 700.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα μέσω των WikiLeaks. Κατά τη διάρκεια των διαρροών ήταν εξίσου γνωστή ως Μπράντλει Μάνινγκ, καθώς είναι τρανς που πλέον αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα.
Ο δικαστής Άντονι Τρένγκα διέταξε η Μάνινγκ να φυλακιστεί και στην περίπτωση που συνεχίσει να αρνείται να συμμορφωθεί προς την κλήτευσή της να της επιβληθεί έπειτα από 30 ημέρες πρόστιμο ύψους 500 δολαρίων ημερησίως. Το πρόστιμο υα αυξηθεί στα 1.000 δολάρια την ημέρα αν συνεχίζει να αρνείται να καταθέσει έπειτα από 60 ημέρες, δήλωσαν ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και ένας εκπρόσωπος της υπεράσπισής της.
Η Μάνινγκ, που σύμφωνα με το CNN δήλωσε ότι προτιμάει να πεθάνει από την πείνα από το να αλλάξει στάση και να καταθέσει, μετήχθη αμέσως σε φυλακή στην Αλεξάντρια, στη Βιρτζίνια.
Η πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ εξέτισε ήδη επταετή κάθειρξη που της επέβαλε στρατοδικείο για «κατασκοπεία», διότι διαβίβασε το 2010 στον WikiLeaks πάνω από 750.000 διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα, η αποκάλυψη των οποίων από τον ιστότοπο έφερε τις ΗΠΑ σε πολύ δύσκολη θέση. Η Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, καταδικάστηκε για κατασκοπεία το 2013 σε 35 χρόνια φυλακή, για τη διαρροή των περίπου 750.000 απόρρητων διπλωματικών εγγράφων, ωστόσο έλαβε χάρη από τον πρώην πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, το 2016, η ποινή της μειώθηκε και το 2017 αποφυλακίστηκε. 
Λίγες μέρες πριν τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, η Μάνινγκ κλήθηκε για να καταθέσει για τον ιδρυτή του Wikileaks αλλά αρνήθηκε, τονίζοντας πως ό,τι είχε να πει για την υπόθεση το είπε στην απολογία της το 2013. «Δεν θα συμμετάσχω σε μια μυστική διαδικασία στην οποία είμαι ηθικά αντίθετη και κυρίως μία διαδικασία η οποία έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για να παγιδεύσει και να διώξει ακτιβιστές υπέρ του προστατευόμενου πολιτικού λόγου» είχε τονίσει σε ανακοίνωσή της.


Για την άρνησή της αυτή της επιβλήθηκε στο πρώτο δικαστήριο, ποινή φυλάκισης 62 ημερών, η οποία έληξε. Ωστόσο, πριν ακόμα αποφυλακιστεί, η Μάνινγκ έλαβε νέα κλήση, για της 16 Μαϊου, ενώπιον διαφορετικής σύνθεσης δικαστηρίου, αλλά με το ίδιο ερώτημα. 


Ποια είναι η Τσέλσι Μάνινγκ;


Η Τσέλσι Μάνινγκ είναι μέρος της «αγίας τριάδας» του whistleblowing, μαζί με τον Τζούλιαν Ασάνζ (ιδρυτή του Wikileaks) και τον Έντουαρντ Σνόουντεν (εργαζόταν για τη CIA και την NSA και το 2013 διοχέτευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές κυβερνήσεις με τη συνεργασία εταιριών τηλεπικοινωνίας). Οι τρεις τους, εξαιτίας της δράσης τους, τα τελευταία χρόνια ζουν σε συνθήκες απομόνωσης, μακριά από τις οικογένειές τους, πληρώνοντας υψηλό τίμημα προασπιζόμενοι την ελευθερία της έκφρασης, του Τύπου και της αλήθειας.
Στις 21 Αυγούστου του 2013, η Μάνινγκ καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης, από τότε εκτίει την ποινή της σε φυλακές του Κάνσας. Μία μέρα μετά από την απόφαση που την καταδίκαζε με 20 διαφορετικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων έξι στο πλαίσιο του νόμου για την κατασκοπεία, η Μάνινγκ είπε μέσω του δικηγόρου της στο NBC Today Show ότι, «είμαι η Τσέλσι Μάνινγκ. Είμαι μια γυναίκα».
Η Τσέλσι Μάνινγκ εντάχθηκε στον Αμερικάνικο στρατό τον Οκτώβρη του 2007 και στάλθηκε στο Ιράκ δύο χρόνια αργότερα.

Τι έκανε;

Η Μάνινγκ έκανε αποκαλύψεις σχετικά με εγκλήματα πολέμου του αμερικάνικου στρατού μέσω των WikiLeaks (διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ που δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές). Μια από τις πρώτες διαρροές που είχε γίνει γνωστή ήταν ένα βίντεο με την ονομασία «Παράπλευρη Δολοφονία», στο οποίο καταγράφεται η σφαγή δώδεκα άοπλων πολιτών και δύο φωτορεπόρτερ του Reuters. Το βίντεο είχε ληφθεί από το πιλοτήριο ενός αμερικάνικου στρατιωτικού ελικόπτερου.
Τα μέλη της υπηρεσίας ακούγονται να λένε: «Ας πυροβολήσουμε.. Να τους ‘ανάψουμε’ όλους.. Ελάτε, πυρ!» Και πολλά άλλα.
Το επόμενο «χτύπημά» της, ήταν τα στρατιωτικά ημερολόγια του πολέμου στο Αφγανιστάν, που αποτελούνταν από περισσότερες από 75.000 στρατιωτικές εκθέσεις από το 2004 έως το 2010.
Σύμφωνα με την Guardian, η οποία ήταν ένα από τα πρώτα μέσα που αναφέρθηκε στις δημοσιεύσεις, «ένα τεράστιο αρχείο του αμερικάνικου στρατού σήμερα παρέχει ένα καταστροφικό πορτρέτο του αποτυχημένου πολέμου στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτοντας πώς οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει εκατοντάδες άμαχους σε περιστατικά που δεν αναφέρθηκαν ποτέ. Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν κορυφωθεί και η διοίκηση του ΝΑΤΟ φοβάται ότι αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια ενδεχόμενη εξέγερση του Πακιστάν και του Ιράν».
Τρεις μήνες αργότερα, το Wikileaks και πολλά άλλα μέσα έφεραν στην δημοσιότητα τα έγγραφα για τον πόλεμο του Ιράκ, και αυτή ήταν η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων στην ιστορία. Τα έγγραφα αποκάλυψαν φυλακίσεις και θανάτους χιλιάδων πολιτών. Η διαρροή περιελάμβανε περίπου 400.000 αναφορές του στρατού.
 Τον Νοέμβριο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε διπλωματικά τηλεγραφήματα της Αμερικής. Τον Απρίλιο του 2011, το WikiLeaks δημοσίευσε το «GITMO Files» στο οποίο καταγράφονταν εκατοντάδες περιπτώσεις κρατούμενων του Γκουαντάναμο.

Πώς συνελήφθη η Μάνινγκ;

Η Μάνινγκ συνελήφθη τον Μάιο του 2010, ενώ επίσημες κατηγορίες αποδόθηκαν ένα μήνα αργότερα. Οι ερευνητές ήταν σε θέση να την εντοπίσουν μετά από μία συνομιλία της με το FBI. Ο πληροφοριοδότης που επικοινωνούσε η Μάνινγκ ήταν πρώην χάκερ. Μέσα από τη συνομιλία τους αποδείχθηκε πως ήταν η Μάνινγκ υπεύθυνη της «διαρροής».

Τι έγινε μετά;

Πριν το δικαστήριο, η Μάνινγκ μεταφέρθηκε στην Βιρτζίνια όπου κρατήθηκε στην απομόνωση για σχεδόν ένα χρόνο. Η μεταχείριση που είχε προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και από έναν εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών που έκανε λόγο για βασανιστήρια. Τον Μάρτιο του 2011, οι κατηγορίες που της είχαν απαγγελθεί αναβαθμίστηκαν στην πιο σοβαρή κατηγορία, αυτήν της «βοήθειας στον εχθρό».
Ήταν η ίδια μέρα που ο εκπρόσωπος του State Department, P.J. Crowley επέκρινε την αντιμετώπιση στην Μάνιγνκ, χαρακτηρίζοντας την ως «γελοία». Λίγο αργότερα ακολούθησε η παραίτηση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου