Το περασμένο Σάββατο οι αρχές των αυτοχθόνων κατοίκων της Κολομβίας ανακοίνωσαν τη δολοφονία της ηγετικής μορφής του κινήματός τους και προασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ακιλέο Μετσέτσε Μπαραγόν στην επαρχία Τσοκό, στα σύνορα με τον Παναμά.
Χθες η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam ανακοίνωνε πως επίκειται και η επιστροφή της Μάρτα Σεβάγιος, άλλης ηγετικής προσωπικότητας των αυτοχθόνων στην Κολομβία, έπειτα από αρκετούς μήνες ένταξής της σε πρόγραμμα προστασίας της στην Ισπανία, μετά τις απειλές που δέχθηκε για τη ζωή της.
Πέρα από την είδηση της δολοφονίας του 52χρονου Μπαραγόν «τον οποίον έσυραν ένοπλοι έξω από την κατοικία του στο Ριοσούσιο και τον πυροβόλησαν τρεις φορές στο κεφάλι» και την επίφοβη για τη ζωή της επιστροφή της Σεβάγιος, προβάλλει η αμείλικτη πραγματικότητα για την Κολομβία: μόλις δυόμιση χρόνια μετά την υπογραφή της ειρήνης, που έθεσε τέρμα στο μακρύ εμφύλιο πόλεμο, έχουν δολοφονηθεί πάνω από 500 προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Αριθμός που στατιστικά μεταφράζεται στη δολοφονία ενός αγωνιστή της ειρήνης και των δικαιωμάτων κάθε 48 ώρες.
Σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση Ιθαγενών της Κολομβίας (ONIC), ο Μετσέτσε Μπαραγόν, που ήταν επίσης λέκτορας στο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Ιθαγενών «Χαγουάλ», είχε αρχίσει να λαμβάνει απειλές για τη ζωή του από το Νοέμβριο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κολομβία καταδίκασε τη δολοφονία και ζήτησε να ερευνηθεί η υπόθεση και να χυθεί άπλετο φως για τις συνθήκες και τους αυτουργούς της δολοφονίας του.
Όπως υπενθύμισε ο ΟΗΕ, το 2018 δολοφονήθηκαν 113 ηγετικά στελέχη κοινωνικών οργανώσεων στη χώρα και μέχρι σήμερα για το 2019 έχουν καταγραφεί άλλοι 29 φόνοι.
Η Σεβάγιος, χρειάσθηκε να μεταφερθεί στη Βαρκελώνη για αρκετούς μήνες και να αποχωρισθεί τα παιδιά της, που παραμένουν σε ασφαλή τοποθεσία με το σύζυγό της στην Κολομβία, προκειμένου να προστατευθεί από τις απειλές που δέχθηκε για τη ζωή της, μόνο και μόνον επειδή αποτελεί μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες της οργάνωσης MOVICE, που συντονίζει πάνω από 200 οργανώσεις υπέρ των θυμάτων των εγκλημάτων των κρατικών υπηρεσιών της Κολομβίας.
Η ίδια γνωρίζει από πρώτο χέρι τι εστί καταδίωξη για τις ιδέες σου, καθώς και ο πατέρας της έχει δολοφονηθεί επειδή ακριβώς ήταν ένας ιθαγενής σε εδάφη που διεκδικούν να υφαρπάξουν ένοπλες ομάδες, ενώ και ο αδελφός της έχει δεχθεί δύο ένοπλες επιθέσεις από «παραστρατιωτικές οργανώσεις που συνεργάζονται με τις ένοπλες δυνάμεις», διότι θεωρήθηκε «κατά λάθος» πως ήταν μέλος ανταρτικής ομάδας.
Η ίδια τονίζει πως δε φοβάται για τη ζωή της: «δεν μπορούν να μας αφαιρέσουν τίποτε. Κι ό,τι είναι σκληρό εμάς μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς κι εκείνους τους τρομοκρατεί. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτε», τονίζει η Σεβάγιος, προσθέτοντας πως η ίδια θα λάβει τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.
Ωστόσο, η ίδια δηλώνει αποφασισμένη να εργασθεί για την κρηπίδωση της ειρήνης και να φέρει στο προσκήνιο εκείνες τις αιτίες του κοινωνικού διχασμού στη χώρα: τις ανισότητες και την αγνόηση του αγροτικού κόσμου, των ιθαγενών και όσων ζουν μακριά από τις μεγαλουπόλεις και τα γραφεία των υπουργών. Η ίδια αρνείται να δεχθεί ότι στη χώρα της μπορεί να επαναληφθεί η πικρή προϊστορία της σύγκρουσης, που έχει οδηγήσει σε πάνω από 90.000 εξαφανίσεις ανθρώπων και είχε ως άμεσα κι έμμεσα θύματά της πάνω από 8 εκατ. ανθρώπους.
Αυτό το καλοκαίρι, η MOVICE εξασφάλισε την άδεια για να ερευνήσει τους ομαδικούς τάφους, όπου βρίσκονται δεκάδες θύματα της κρατικής καταστολής και η Σεβάγιος θα βρεθεί ακόμη μία φορά κοντά στα θύματα. Όπως τονίζει, ειρήνη δεν είναι μόνον η σιγή των όπλων, «αλλά είναι ανάπτυξη, δικαιοσύνη και αποκατάσταση, είναι να χρηματοδοτηθεί η περιφέρεια, είναι η αναδιανομή της γης, είναι να σκεφθούμε τους αγρότες και τις αγρότισσες, τους ιθαγενείς».
«Η Κολομβία εκπέμπει ένα SOS στην διεθνή κοινότητα, κραυγάζουμε ένα SOS για τη ζωή των προασπιστών των δικαιωμάτων. Θέλουμε άραγε ειρήνη;», είναι το μήνυμα που αναπέμπει η Σεβάγιος.
Πηγές: EFE, El Publico
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου