για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία

για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
...................................................για το όνειρο, το όραμα για την ου-τοπία
Δεν έχουμε δεν πληρώνουμε....
"Η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. Έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της Ε.Ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [Ο Δρόμος της Αριστεράς]

Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Από την πανδημία του Covid στην πανδημία της μοναξιάς

Του Αντώνη Ανδρουλιδάκη


Το άρθρο αυτό δεν είναι άρθρο που προτρέπει σε «επανάσταση», δεν είναι ένα άρθρο που προτρέπει σε ανυπακοή στις οδηγίες και υποδείξεις των αρμόδιων υπουργείων, δεν είναι ένα άρθρο που επιχειρεί να αμφισβητήσει τα συμπεράσματα των ειδικών επιδημιολόγων -ειδικά αυτό το κάνουν από μόνοι τους-. Το άρθρο αυτό επίσης δεν υπερασπίζεται την νεοφιλελεύθερη αποθέωση της οικονομίας σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, ούτε επιχειρεί να «πουλήσει» μια κάποια βεβαιότητα, σε καιρούς μέγιστης ανθρώπινης ανασφάλειας, όπως προσπαθούν οι διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Είναι ίσως λίγο παράδοξο που ένα άρθρο ξεκινά με μια τέτοια «δήλωση νομιμοφροσύνης» ή με την ανάγκη να πει τι «δεν είναι» και όχι σε τι αποσκοπεί, αλλά να που φαίνεται αναγκαίο. Και αυτό ακριβώς, δηλαδή η ρητή ή άρρητη «υποχρέωση» συμμόρφωσης με την κυρίαρχη αφήγηση, δεν είναι καθόλου έξω από τα ζητούμενα του. Γιατί η αλήθεια είναι ότι όποιος δεν έσπευσε να υιοθετήσει πλήρως την κρατική αφήγηση σε σχέση με την πανδημία, όποιος τόλμησε να ψελλίσει έστω ενδοιασμούς ή να εκφράσει τον σκεπτικισμό και την ανησυχία του για τις συνέπειες των μέτρων περιορισμού ένοιωσε στη «γαλαρία του χαρτοπόλεμου τη βία» ή του διαδικτύου τη βία, για να είμαστε πιο ακριβείς.

Ξεκινώντας έτσι ας προτάξουμε ένα αφορισμό: δεν είναι ανάγκη να μισιόμαστε επειδή διαφωνούμε!

Παρ’ ότι λοιπόν δεν αποθαρρύνω τη συμμόρφωση με τις συστάσεις των αρμοδίων, χρειάζεται να θίξουμε το γεγονός ότι η κοινωνική απόσταση, η απομόνωση και η αυξημένη δυσπιστία που φορτίζει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις λόγω πανδημίας, προφανώς υπήρχαν ως «πανδημία της α-σχετίας», πολύ πριν από την παρούσα κρίση.

Γνωρίζουμε επίσης, από τις σχετικές επιστημονικές έρευνες, ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση, η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση είναι παράγοντες κινδύνου συσχετισμένοι άμεσα με την πρόωρη θνησιμότητα στον δυτικό κόσμο. Ειδικότερα, η Dr. Julianne Holt-Lunstad, καθηγήτρια Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο Brigham Young University και οι συνεργάτες της, διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση εξετάζοντας δεδομένα που συλλέχθηκαν μελετώντας πάνω από 3,4 εκατομμύρια συμμετέχοντες για μια περίοδο μερικών ετών και διαπίστωσαν ότι:

  • η μοναξιά σχετίζεται με πρόωρο θάνατο κατά 26%,
  • η κοινωνική απομόνωση σχετίζεται με πρόωρο θάνατο κατά 29%,
  • το να ζει κανείς μόνος του σχετίζεται με πρόωρο θάνατο κατά 32%.
  • Αντίθετα, η κοινωνική σύνδεση είναι προστατευτικός παράγοντας, που μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας κατά 50%.

Τι μας λέει αυτό; Ότι τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πιθανόν να αυξάνουν στατιστικά σημαντικά την πρόωρη θνησιμότητα, αν και αυτό θα εξαρτηθεί προφανώς από τον χρόνο έκθεσης του πληθυσμού σ’ αυτές τις συνθήκες περιορισμού.

Προκύπτει επίσης το επιστημονικό συμπέρασμα ότι η κοινωνική σύνδεση είναι ένας σημαντικός προστατευτικός παράγοντας της ανθρώπινης ζωής.

Ίσως όμως χρειάζεται στο σημείο αυτό να αποσαφηνίσουμε μερικές έννοιες. Η κοινωνική απομόνωση είναι το να βρίσκεται κανείς αντικειμενικά μόνος, έχοντας λίγες σχέσεις ή σπάνια κοινωνική επαφή. Ενώ η μοναξιά είναι το να αισθάνεται κανείς υποκειμενικά μόνος. Στην πραγματικότητα, το αίσθημα μοναξιάς ορίζει ένα χάσμα, μια απόσταση, ανάμεσα στο επιθυμητό και στο πραγματικό επίπεδο σύνδεσης που βιώνει κάποιος.

Με την έννοια αυτή μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί αρκετοί άνθρωποι ένιωσαν και ανακούφιση με τα περιοριστικά μέτρα, καθώς το χρόνιο αίσθημα μοναξιάς που βίωναν ήδη βρισκόταν τώρα έξω από το πεδίο της προσωπικής τους ευθύνης (κάποιος άλλος το αποφάσιζε) και επίσης έλαβε μαζικά χαρακτηριστικά (όλοι πια ένοιωθαν μοναξιά).

Άλλο τόσο μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε την θυελλώδη συχνά αντίδραση τους σε όσους τολμούσαν να αμφισβητούν, έστω και κατ’ ελάχιστον, τα περιοριστικά μέτρα. Η ανακουφιστική απενοχοποίηση και η φυσιολογικοποίηση της μοναξιάς είναι «πολύ μεγάλο πράγμα» για να το χάσει κανείς έτσι εύκολα. Φαντάσου να διψάς για χρόνια, να νιώθεις πολύ ενοχικά γι’ αυτό, αλλά να έχεις παγιδευτεί στη δίψα σου – και μια ωραία μέρα να σου λένε «από εδώ και πέρα είναι υποχρεωτικό να διψάς» και επίσης «θα διψάμε όλοι μας». Που να δεχτείς να ακούσεις κουβέντα για νερό! Ούτε τσιμουδιά!

Ας είμαστε, λοιπόν, ειλικρινείς. Η μοναξιά υπήρχε από χρόνια και τώρα κάπως έγινε «νόμιμη», εύλογη και περίπου φυσιολογική συνθήκη επιβίωσης.

Η μοναξιά υπήρχε χρόνια πριν και ως προαπαιτούμενο, αλλά και ως συνέπεια της κυρίαρχης κουλτούρας της επίδοσης. Κι αυτό γιατί, μέσα σε μερικές δεκαετίες το σύστημα της άνευ ορίων επίδοσης υποκατέστησε-υπεραναπλήρωσε την υπαρξιακή ανάγκη της άνευ όρων Αγάπης. Η ανάγκη για άνευ όρων σύνδεση, δηλαδή, παρακάμφθηκε από την ανάγκη για άνευ ορίων επίδοση. Όμως με τον τρόπο αυτό, η αποδοχή, η αγάπη, συνδέθηκε σε μια παράδοξη και πρωτοφανή συνάρτηση με την πάσης φύσεως απόδοση.

Η μητέρα που λέει θα σ’ αγαπώ άμα είσαι καλό παιδί, καλός μαθητής κ.λπ., ο πατέρας που λέει, με τον τρόπο του, θα σ’ αγαπάω άμα είσαι μάτσο άντρας, η/ο σύντροφος που θα σε αποδέχεται μόνο αν και στο βαθμό που θα έχεις διαφόρων ειδών επιδόσεις, αλλά και ο εργοδότης που ανακηρύσσει τον “υπάλληλο του μήνα”, έως και το κόμμα που πετυχαίνει στα εκλογικά ποσοστά του, η αποτελεσματική επίδοση ορίστηκε ως μοναδικό προαπαιτούμενο, όχι μόνο της αποδοχής ή/και της αγάπης, αλλά και αυτής ακόμη της ύπαρξης. «Αποδίδω, άρα υπάρχω» θα ήταν το νέο cogito.

Κι αυτό ακριβώς, η εναγώνια αναμέτρηση του Εαυτού με τον πρωταθλητισμό της επίδοσης, οδήγησε τον ανθρώπινο ψυχισμό σε μια άνευ προηγουμένου αυτο-εκμετάλλευση, μέχρι το τελικό burn-out. Όλοι έγιναν πια επενδυτές στον ίδιο τον Εαυτό τους! Η άνευ όρων αγάπη και αποδοχή, φάνταζε σαν “μια ιστορία που δεν συμφέρει”, ένα ανόητο ξόδεμα, κατάλληλο ίσως μόνο για εφήβους, αφελείς και παρηγορητικές συνεδρίες ψυχοθεραπευτών.

Το ατομικό συμφέρον έγινε ο βασικός πυροδοτικός κινητήρας της ανθρώπινης δραστηριότητας και οι διαπροσωπικές σχέσεις υποχρεώθηκαν να υπαχθούν, συνειδητά ή μη συνειδητά στο ίδιο ανελαστικό πλαίσιο. Η μοναξιά έγινε, ως εκ τούτου, το εύλογο τίμημα της με κάθε τρόπο επίδοσης.

Η ίδια αυτή κουλτούρα της επίδοσης είναι που πήγε χέρι-χέρι με την κουλτούρα της θετικότητας. Αυτή η αφάνταστη ανοησία που απαιτούσε με το στανιό από τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τα όποια «αρνητικά» συναισθήματα τους, να μην πενθούν τις απώλειες τους, να μην εμφανίζουν τα αληθινά συναισθήματα τους, αν αυτά δεν ήταν ευχάριστα, και εν πάση περιπτώσει, αν δεν μπορούν τότε να απομονωθούν και να αφήσουν τους Άλλους να ζήσουν τη χαρά τους. Διότι ως γνωστόν «You Only Live Once (YOLO)» και «να είσαι ο Εαυτός σου» και «good vibes only» και λοιπά και λοιπά. Ή θα προσποιηθείς λοιπόν πως είσαι κάποιος ευχάριστος και θετικός άλλος ή καταδικάζεσαι σε απομόνωση. Μόνο που και στις δυο περιπτώσεις είσαι καταδικασμένος στην ά-σχετη μοναξιά, ακόμη κι αν «ζεις», «μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στις πολλές κινήσεις κι ομιλίες». Κρύψαμε, με άλλα λόγια, τους αυθεντικούς εαυτούς μας κάτω από τόνους καταναγκαστικής θετικότητας, τέτοιας ισχύος που ούτε στο Facebook δεν επιτράπηκε να εκφραστεί ως dislike.

Ώσπου μια μέρα ήρθε ο Φόβος. Ο νέος θυμικός κινητήρας των πάντων. Κι εκεί οι άνθρωποι χρειάστηκαν και πάλι τις σχέσεις, τον έρωτα, την αγάπη, την αποδοχή. Γιατί, το ξέρουμε καλά, ήδη από την πρώιμη σχέση με την μάνα μας, ότι μόνο έτσι νικιέται ο Φόβος. Αλλά, τι τραγικό! Τώρα ο Φόβος προέρχονταν από την ίδια τη σχέση, από το άγγιγμα, από την κοινωνικότητα με τον άγνωστο Άλλο. Τώρα ο φόβος προέρχονταν απ’ αυτό που μπορούσε να μας σώσει από τον Φόβο. Τώρα η πανδημία της μοναξιάς που είχε προηγηθεί έπαιρνε την εκδίκηση της. Η ίδια η περιφρονημένη αρνητικότητα έπαιρνε την εκδίκηση της, καθώς η ιδέα και μόνο να «ήσουν θετικός» (στον ιό) ήταν κάτι τρομακτικό.

Η παλιά επιδημία μοναξιάς που ήταν άμεση συνέπεια της δυσκολίας να επιβιώσει κανείς μέσα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, η παλιά επιδημία μοναξιάς εξ’ αιτίας της δυσκολίας των ανθρώπων να συγκροτούν αληθινές σχέσεις, μέσα στο τρεχαλητό αναζήτησης της αέναης θετικότητας, ενέσκηψε τώρα δριμύτερη και μάλιστα ως προϋπόθεση της επιβίωσης.

Η για χρόνια «σμιλεμένη» από τον καπιταλισμό κοινωνική αναπαράσταση, η ενσωματωμένη αντίληψη, ότι οι άνθρωποι είναι εκ φύσεως «κακοί» και ανταγωνιστικοί, η κυρίαρχη «πιπίλα» των οικογενειακών και εκπαιδευτικών συστημάτων, το επαναλαμβανόμενο μοτίβο που μπόλιαζε με δυσπιστία έως και παράνοια κάθε ανθρώπινη σχέση, είναι πλέον όρος επιβίωσης.

Η κόλαση είναι όχι οι άλλοι, γενικώς και αορίστως, αλλά ο κάθε Άλλος, έξω από μένα. Και τα σύνορα της επικράτειας μου βρίσκονται πλέον στο κατώφλι του διαμερίσματος μου, για να μην πούμε στο δέρμα που περιβάλλει το σαρκίο μας.

Ο αόρατος εχθρός ιός, η απειλή χωρίς έναν ορισμένο χρονικό ορίζοντα τέλους, η ενσάρκωση της απειλής στο πρόσωπο του Άλλου, το πρόσωπο του Άλλου που οφείλει να κρύβεται, η αφή που πρέπει να διαμεσολαβείται από το πλαστικό γάντι ή το πλεξιγκλάς, η επι-κοινωνία που «τι καλά, ευτυχώς» διαμεσολαβείται-ρυθμίζεται-ελέγχεται από τον ψηφιακό μεσάζοντα «λαδέμπορα», όλα αυτά νομιμοποιούν ως αναγκαστική τη διαλυτική, για την ύπαρξη, σχέση καπιταλισμού-ατομικισμού. Η πιο ακραία μορφή εσωστρεφούς εξατομίκευσης, η καλύτερη τονωτική ένεση στον καπιταλισμό, είναι εδώ με την ανοχή μας, αν όχι και με τις ευλογίες μας.

Αυτό που συμβαίνει δηλαδή είναι ότι αν είχαμε μέχρι χθες μια ελπίδα οι άνθρωποι κάποια στιγμή να πάψουν να είναι θύματα του χρονοδιαγράμματος τους και της ακατάσχετης αυτό-εκμεταλλευτικής επίδοσης, οι νέες συνθήκες θα εξωθούν, μάλλον, όλο και περισσότερο σε μια εργασία ψηφιακού φασόν, με ακόμη περισσότερες ώρες κακοπληρωμένης εργασίας, ακόμη λιγότερο ελεύθερο χρόνο και ακόμη μεγαλύτερη μοναξιά. Και, κυρίως, με λιγότερες ελπίδες αποπαγίδευσης του ψυχισμού από το δίχτυ της επίδοσης και της μοναξιάς, επειδή αυτό, όχι μόνο δεν θα είναι εφικτό, αλλά επίσης περίπου θα απαγορεύεται.

Στην πραγματικότητα η πανδημία επιχειρεί να θέσει τον ανθρώπινο ψυχισμό μπροστά σ’ ένα συγκλονιστικό δίλημμα: επιβίωση ή κοινωνική σύνδεση-σχέση; Επιχειρείται, δηλαδή, να αλλάξει κυριολεκτικά η πίστα του καπιταλιστικού παιχνιδιού. Γιατί μια κουβέντα είναι το «είμαι μόνος, γιατί δεν προλαβαίνω να σχετιστώ» και άλλη κουβέντα είναι το «είμαι μόνος, για να επιβιώσω». Η μοναξιά αναδύεται, τώρα, ως όρος επιβίωσης, ως ζήτημα ζωής και θανάτου. Η μοναξιά διαδίδεται πλέον ως πολιτισμικό πρότυπο, μέχρις ότου να εγκαθιδρυθεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων ως η νέα φυσιολογικότητα. Ο καπιταλισμός παράγει την μοναξιά και η πανδημία την επικυρώνει ως μονόδρομο ΤΙΝΑ. Και είναι τέτοια η ισχύς αυτού του πολιτισμικού προτύπου που απαλλάσσει πλέον τους ανθρώπους από την παλιά ντροπή να δηλώσουν την μοναχικότητα τους. Δεν ντρέπομαι πια για την μοναξιά μου. Δεν έχω λόγο να ντρέπομαι για την α-σχετία της ζωής μου. Αντίθετα μπορεί να είμαι και υπερήφανος γιατί αυτό είναι δείγμα υπευθυνότητας, σύνεσης και… αλληλεγγύης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η πολιτισμική φετιχοποίηση της απομόνωσης, η περίπου θρησκειοποίηση της, απενοχοποίησε την μοναξιά, αθώωσε την περίκλειστη απομόνωση, αποθέωσε τον επιβιωτικό ατομοκεντρισμό ενός «Ελάχιστου Εαυτού». Τώρα πια το να είσαι απομονωμένος δεν θα απασχολεί ούτε καν τους ψυχολόγους. Η πανδημία του Covid μετέτρεψε την πανδημία της μοναξιάς σε «υγιή» κανονικότητα.

Τώρα πια για την μοναξιά δεν θα φταίει κανείς. Ούτε ο καπιταλισμός, ούτε το άτομο που «κάτι κάνει λάθος». Τώρα θα φταίει ένας αόρατος εχθρός. Κι έτσι με δεδομένη την μοναξιά ή την επικινδυνότητα της σύνδεσης, δεν θα υπάρχει κάτι καλύτερο να κάνει κανείς από το να εργάζεται, όλο και πιο πολύ, όλο και πιο αποδοτικά.

Άλλωστε, είμαστε ήδη όλοι τόσο μολυσμένοι από τα πολιτισμικά πρότυπα που συσχετίζουν την αξία της ύπαρξης μας με την καπιταλιστική ή όποια άλλη επίδοση μας, που αυτό -η θετική μας επίδοση- μοιάζει να είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα. Πόσες συνδέσεις δεν εγκαταλείψαμε άραγε, οι περισσότεροι, για να διατηρήσουμε την εκθεσιακή αξία μας στην επιδοσιακή αρένα!

Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία κατέστησε σαφές το αυτονόητο ότι «χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο». Και την ίδια στιγμή περίπου το απαγόρευσε να συντελεστεί.

Και κάπως έτσι, η μη αγάπη, η μη αποδοχή, η ά-σχετη απομονωμένη ύπαρξη είναι πλέον αναγκαστικά δικαιολογημένη, αλλά και “νόμιμη”. Με τη σφραγίδα του αρμόδιου υπουργείου. Τώρα, επιτέλους, οι άνθρωποι θα μπορούν χωρίς ενοχές να πέσουν με τα μούτρα στην επίδοση.

Γιατί “αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε εμείς… ”στη δουλειά… δεν θα μας έχει μείνει και τίποτα άλλο να κάνουμε… για να επιβιώσουμε.

Αυτό οφείλουμε να σταματήσουμε. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε, εξαιρετικά επειγόντως, ο ένας τον άλλο. Να σπάσουμε δηλαδή το ψευδές κέλυφος της μοναχικής επιβίωσης και να ζήσουμε μαζί, παρ’ όλα αυτά. Κι’ αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν διαφωνούμε πρέπει να μάθουμε να αγαπιόμαστε.

*Ο Αντώνης Ανδρουλιδάκης είναι αναπτυξιακός και κοινωνικός ψυχολόγος – Βοηθός διδασκαλίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου

Πηγή: http://sioualtec.blogspot.com/2020/05/covid.html

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Η καταστροφή της φύσης θα φέρει νέες πανδημίες λένε οι επιστήμονες

© Bartlomiej Kopczynski | Dreamstime.com
Η χωρίς διάκριση κακομεταχείριση της φύσης, όπως η καταστροφή των φυσικών ενδιαιτημάτων των ειδών, η εξαφάνιση ζώων και φυτών και η καταστροφή των δασών, είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει, τονίζουν επιστήμονες του Αμερικανικού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών, καθώς μπορεί να προκαλέσει περισσότερες πανδημίες, ανάλογες με αυτήν που ζούμε σήμερα.
Οι ερευνητές που μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι ιοί, η άγρια ζωή και η καταστροφή των ενδιαιτημάτων των ζώων, διαπίστωσαν ότι μετά την αποψίλωση των δασών και τη μετατροπή γαιών με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση οδηγεί πολλά άγρια είδη να αναζητήσουν τροφή σε ανθρώπινα περιβάλλοντα, όπου έρχονται σε διάδραση με τα «ήμερα» είδη, αναπαράγονται και δημιουργούν νέες αλυσίδες ασθενειών.
Εξηγούν ότι τα τρία τέταρτα νεοεμφανιζόμενων ασθενειών προέρχονται από ζώα και επηρεάζουν τους ανθρώπους και μεγάλο μέρος των επιστημονικών ερευνών επιβεβαιώνουν ότι ο Covid-19 προέρχεται από τις νυχτερίδες, οι οποίες είναι ξενιστές πολλών ιών που είναι πολύ πιθανόν να μεταδοθούν στους ανθρώπους ή σε ζώα που ζουν σε οικοσυστήματα κοντά στους ανθρώπους, όπως αποψιλωμένα δάση ή έλη που έχουν αποξηρανθεί για να γίνουν καλλιεργήσιμη γη, οικισμοί, ορυχεία ή να αποδοθούν σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
Οι νυχτερίδες όταν ζουν σε άγριο περιβάλλον είναι σχεδόν απίθανο να μεταδώσουν τους ιούς που φέρουν στον οργανισμό τους ή να έρθουν σε επαφή με άλλους λοιμογόνους παράγοντες, γιατί τα είδη τείνουν να «ειδικεύονται» και να προσαρμόζονται μέσα στα ενδιαιτήματά τους. Αλλά όταν ένα τμήμα γης μετατρέπεται για να αποδοθεί σε ανθρώπινη χρήση, αυξάνεται ραγδαία η πιθανότητα να μεταδοθεί ένας ιός από το ένα είδος στο άλλο.
Όσο συρρικνώνονται τα φυσικά ενδιατήματα, τα άγρια ζώα περιορίζονται σε όλο και μικρότερες περιοχές ή μεταναστεύουν σε ανθρωπογενείς περιοχές, όπως κατοικίες, υπόστεγα και αχυρώνες. Αυτό ισχύει ειδικά για τις νυχτερίδες, που τρέφονται από έντομα που έλκονται από το φως και τα καλλιεργήσιμα φρούτα στους οπωρώνες.
Πριν από δύο χρόνια, οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι ένας νέος κορονοϊός θα εμφανιζόταν από νυχτερίδες στην Ασία, εν μέρει γιατί αυτή η περιοχή είχε επηρεαστεί πολύ από την αποδάσωση και άλλες περιβαλλοντικές καταστροφές.
Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο ειδικός στις μεταδοτικές νόσους, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ, Ροζέ Φρουτό, τονίζει ότι είναι πολλές οι έρευνες που αποδεικνύουν την πυκνότητα και την ποικιλία ιών που προέρχονται από νυχτερίδες σε κατοικήσιμες περιοχές.
«Όταν οι άνθρωποι καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον όπου ζουν οι νυχτερίδες, δεν τους αφήνουν επιλογή παρά να προσαρμοστούν στο ανθρώπινο περιβάλλον, στο οποίο υπό άλλες συνθήκες δεν θα εμφανιζόταν κανένα άγριο είδος», εξηγεί.
Τονίζει ότι η διάδοση των ιών είναι συνέπεια της καταστροφής των ενδιαιτημάτων άγριων ζώων, αλλά υπάρχουν και άλλοι σοβαροί παράγοντες. Οι νυχτερίδες χρειάζεται να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο ότι γίνεται απευθείας όταν πρόκειται για κορονοϊούς. Μέχρι σήμερα πρέπει να έχει υπάρξει κάποιο οικόσιτο είδος ή ένα είδος άγριο με το οποίο έρχονται σε επαφή οι άνθρωποι -είτε γιατί το κυνηγούν για να το φάνε, να το εμπορευθούν, είτε γιατί το κάνουν κατοικίδιο- για να μεταδοθεί ο ιός στον άνθρωπο.
Σήμερα οι επιστήμονες δεν είναι τόσο σίγουροι ότι ο Covid-19 μεταδόθηκε από τους παγκολίνους, όπως ήταν η αρχική θεωρία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Φρουτό, στην επιθεώρηση «Frontiers in Medicine», θα δημοσιευθεί η εργασία που συνέταξε με τους συνεργάτες του στην οποία θα υποστηρίζουν ότι οι ανθρώπινες ενέργειες είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ζωονόσων. «Πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτές τις ανθρώπινες δραστηριότητες γιατί πρέπει να τις οργανώνουμε με πολύ προσοχή».
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πάνω από 3.200 στελέχη κορονοϊού στις νυχτερίδες, η πλειονότητα των οποίων είναι ακίνδυνοι για τους ανθρώπους, αλλά δύο σχετιζόμενα μεταξύ τους σαρβοκοϊοί που βρέθηκαν στην ανατολική Ασία ήταν υπεύθυνοι για τους SARS και MERS. Και σύμφωνα με την έρευνα μπορεί μελλοντικοί σαρβοκοϊοί να προέρχονται από την Ασία αλλά νέες επιδημίες μπορεί να ξεκινήσουν από αλλού. 
Η Νότια Αμερική είναι μια περιοχή που προκαλεί ανησυχία εξαιτίας της ταχείας αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου και άλλων περιοχών. Οι επιστήμονες στη Βραζιλία έχουν διαπιστώσει την παρουσία ιών σε ποσοστό 9,3% σε νυχτερίδες κοντά σε αποψιλωμένα δάση, έναντι 3,7% στις νυχτερίδες που ζουν σε άγρια περιβάλλοντα. Άρα, σύμφωνα με την Αλεσάντρα Νάβα, του Κέντρου Ερευνών Biobank στο Μανάους, «με την αποψίλωση των δασών ανοίγουμε μια πόρτα».
Εξηγεί ότι οι ασθένειες διαδίδονται φυσικά στο άγριο περιβάλλον, αλλά όταν σπάει η φυσική αυτή αλυσίδα τότε αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στους ανθρώπους, όπως έγινε με την ασθένεια Lyme που μεταδόθηκε από τα τρωκτικά καπιμπάρα.
Στο φυσικό τους περιβάλλον, όπου τα καπιμπάρα είναι βορά για τους γατόπαρδους και ο αριθμός διατηρείται υπό έλεγχο δεν μεταδίδεται η ασθένεια.
Το πρόβλημα, τονίζει, προκαλείται όταν έρθουν σε επαφή είδη που δεν είναι συμβατά μεταξύ τους και ζουν υπό κανονικές συνθήκες σε διαφορετικά περιβάλλοντα.
Από την πλευρά της, η Τιέρα Σμάιλι Έβανς, επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας που μελετά ιούς στα ταχέως συρρικνούμενα δάση της Μιανμάρ, διαπίστωσε ότι τα απειλούμενα είδη φέρουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ιών από αυτά που δεν κινδυνεύουν και εκτιμά ότι αυτό μπορεί να συνδέεται με το περιβαλλοντικό στρες.
Οι επιστήμονες, για να προληφθούν νέες πανδημίες, τονίζουν ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία για την παρακολούθηση περιστατικών και την εκπαίδευση σε τοπικό επίπεδο, ώστε όταν υπάρξει νέα επιδημία, να εντοπίζεται και να ελέγχεται στα πρώτα στάδια. Επίσης, απορρίπτουν ιδέες για κυνήγι και εξαφάνιση των νυχτερίδων, διότι είναι πολύ σημαντικές για την ισορροπία της φυσικής και τροφικής αλυσίδας.
Αυτό που πρέπει να γίνει, επισημαίνουν, είναι να προστατευθούν τα φυσικά περιβάλλοντα ώστε να αποφεύγεται η μετανάστευση των ειδών.
Και η Greenpeace προειδοποιεί ότι το επόμενο επίκεντρο μιας επιδημίας θα μπορούσε να είναι η Βραζιλία, εξαιτίας της «καταστροφικής πολιτικής» του Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος έχει επενδύσει στην αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου.
Πηγή: The Guardian

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ο θάνατος μας δημιουργεί το πάθος για τη ζωή




Της Νόρας Ράλλη

Στη χώρα μας, όλοι θυμόμαστε ότι η Ν.Δ. προεκλογικά ήταν ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας και στελέχη της έκαναν λόγο για ιδιωτική ασφάλιση και περίθαλψη. Από πού κι ώς πού, λοιπόν, ξαφνικά μας καλεί αυτή η ίδια κυβέρνηση και αυτά τα ίδια στελέχη να «χειροκροτήσουμε» κάτι το οποίο πριν από λίγο ήθελαν να διαλύσουν;
Σε πρωτόγνωρες συνθήκες διαβίωσης και επιβίωσης, λόγω της πανδημίας, ίσως τελικά διακυβεύεται κάτι ακόμη σημαντικότερο από την ανθρώπινη ζωή. Ο Γιάννης Ανδριανάτος, ιδρυτής του «Ρητορικού Κύκλου», όπου τις τελευταίες δεκαετίες διδάσκει διαλεκτική, φιλοσοφία κ.ά., προχωρά σε αναλύσεις –αιρετικές ίσως, ειδικά σε σύγκριση με τα όσα ακούγονται– για το τι ακριβώς συμβαίνει εν μέσω πανδημίας, ποιοι την εκμεταλλεύονται, με ποιον τρόπο, με τι σκοπό, πόσο επικίνδυνη είναι η μετα-κορονοϊό εποχή και πώς μπορούμε ν’ αντιδράσουμε.

Πώς κατορθώνει η σημερινή κυβέρνηση να πείθει τον κόσμο και μάλιστα σχεδόν να αγιοποιείται, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν ζητήματα για τα οποία της ασκείται σοβαρή κριτική και γίνονται σοβαρά λάθη;

Η μέθοδος πειθούς που υπάρχει σήμερα παγκοσμίως, και στην Ελλάδα, είναι η βία. Δηλαδή, η απειλή, ο εκβιασμός. Αυτό ενεργοποιεί αρχέγονα συστήματα του εγκεφάλου, τον λεγόμενο ερπετοειδή εγκέφαλο. Είναι και ο παλαιότερος αλλά και η πιο δυνατή φωνή μέσα μας: το ένστικτο επιβίωσης. Ο εγκέφαλος έχει τρεις ηλικίες: έναν ερπετοειδή εγκέφαλο (ο παλαιότερος – φέρει τους αυτοματισμούς και κυρίως τον φόβο επιβίωσης και τα ένστικτα), υπάρχει ένας ενδιάμεσος εγκέφαλος που είναι το θηλαστικό κομμάτι (η αγέλη, το να μπορούμε να ανήκουμε κάπου) και μπροστά είναι ο νεοφλοιός, το πιο εξελιγμένο κομμάτι, όπου υπάρχει η ικανότητα επιλογής, ανάλυσης, η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τις αρετές κ.λπ. Για να σκεφτούμε λογικά και ψύχραιμα, για να λειτουργήσει δηλαδή το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, πρέπει το πίσω μέρος να τελεί εν πλήρει ηρεμία. Αν δεν ισχύει αυτό και είναι σε κατάσταση φόβου, βίας ή απειλής, τότε το πίσω μέρος του εγκεφάλου είναι αυτό που παίρνει όλο το αίμα (ο εγκέφαλος δουλεύει με αίμα) οπότε το μπροστινό μέρος μένει άδειο – είναι αυτό που λέμε λαϊκά «ακατοίκητο». Αυτό εννοούμε: ότι δεν αιματώνεται. Οπότε όποιος και να είσαι, εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να σκεφτείς! Αυτή τη στιγμή ζούμε ένα παγκόσμιο πείραμα σωφρονισμού. Ενα πείραμα σωφρονισμού και υπακοής σε κάποια μέτρα, τα οποία –όπως έχει δείξει η Ιστορία– δεν αποσύρονται: έρχονται για να μείνουν.Στη χώρα μας, όλοι θυμόμαστε ότι η Ν.Δ. προεκλογικά ήταν ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας και στελέχη της έκαναν λόγο για ιδιωτική ασφάλιση και περίθαλψη. Από πού κι ώς πού, λοιπόν, ξαφνικά μας καλεί αυτή η ίδια κυβέρνηση και αυτά τα ίδια στελέχη να «χειροκροτήσουμε» κάτι το οποίο πριν από λίγο ήθελαν να διαλύσουν; Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν ο ιός χτυπούσε τον δεύτερο ή τον τρίτο χρόνο της κυβέρνησης και είχαν προλάβει να κάνουν αυτό που προανήγγειλαν προεκλογικά, καταστρέφοντας ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας. Φανταστείτε τι θα γινόταν τότε... Οπότε, το ένα είναι το θέμα της υγείας, δηλαδή της περίθαλψης, των νοσοκομείων κ.λπ., όπου οι εδώ κυβερνώντες παρουσιάζονται ως προστάτες αυτού του ίδιου συστήματος που μέχρι χθες ούτε πίστευαν ούτε στήριζαν.

Και το δεύτερο, ποιο είναι;

Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μια βία στον τρόπο επικοινωνίας, πειθούς και επιβολής. Για να μπορέσεις να ενεργοποιήσεις τον αρχέγονο εγκέφαλο πρέπει να κάνεις τον άλλον να νιώσει ενοχές. Αν παρατηρήσετε πώς μιλάνε οι της πολιτικής προστασίας, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι σαν να φταίμε εμείς για τον ιό, σαν να είναι δική μας ευθύνη το αν θα ζήσουμε ή όχι, αν θα ζήσει ή αν θα πεθάνει ο διπλανός μας, καθώς όλα αυτά εξαρτώνται από το πόσο θα προσαρμοστούμε στις εντολές τους. Σαν δηλαδή το πειραματόζωo, το ποντίκι στο πείραμα, να φταίει αυτό αν στο τέλος δεν βγει το αποτέλεσμα που περιμένει αυτός που κάνει το πείραμα.

Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε καθημερινά ότι είναι πολύ εύκολο και για τον πολίτη να κάνει χρήση αυτής της «ενοχής» απέναντι στον συνάνθρωπό του (γείτονα, Ελληνα, μετανάστη κ.λπ.).

Κοίταξε, εδώ υπάρχει μια μέγκενη: από τη μία είναι ο φόβος και η απειλή και από την άλλη η κολακεία. Τον φόβο τον ενστάλαξαν χρησιμοποιώντας εικόνες από την Ιταλία με τα φέρετρα, πομπώδεις εκφράσεις και αόριστες δηλώσεις. Καθώς ο φόβος είναι μεταδοτικός· αντί η πανδημία να φέρει αλληλεγγύη, απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον έναν από τον άλλον. Ειδικά στον σύγχρονο δυτικό κόσμο, το φοβικό σύνδρομο είναι πολύ έντονο, καθώς ο σύγχρονος πολιτισμός μάς έχει κρύψει τον θάνατο. Ο θάνατος δεν πρέπει να φαίνεται! Αυτό που πρέπει να φαίνεται είναι η κατανάλωση, η διασκέδαση, ότι περνάμε ωραία. Ο,τι δηλαδή βλέπουμε στα πρωινάδικα, στα ίνσταγκραμ των διασήμων και στη διαφήμιση. Πλέον πεθαίνουμε αποξενωμένοι. Επιπλέον, ζούμε σε έναν πολιτισμό όπου τρως μπούλινγκ αν δεν διαθέτεις το «σύνδρομο της φαινομενικής αταραξίας»: ότι δεν τρέχει τίποτα, ότι όλα μπορούμε και τα ελέγχουμε. Μας έχουν μάθει πως ο θάνατος δεν πρέπει να μπερδεύεται με τη ζωή. Ενώ, αντίθετα, ο θάνατος είναι το κίνητρο για ζωή! Μόνο αν δεν είσαι αποβλακωμένος, όπως είναι ο σύγχρονος άνθρωπος, τότε μόνο καταλαβαίνεις ότι ακριβώς επειδή μια μέρα θα πεθάνεις, κάθε μέρα πρέπει να τη ζήσεις με πάθος, δημιουργικά και με άξονα το κοινό καλό. Να δοθείς και να δώσεις.Δυστυχώς, ζούμε σε μια ψευδαίσθηση αιωνιότητας και το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ακόμα ένα αυτοκίνητο, ακόμα ένα κινητό... Ολα αυτά τα υλικά αγαθά τα ονομάζουμε «υποκατάστατο φόβου θανάτου». Οι αρχαίοι αυτή τη συσσώρευση πλούτου και αγαθών την ονόμαζαν «αστική ζωή», εξ ου και η λέξη «αστείο». Είμαστε «αστοί», δηλαδή «αστείοι», καθώς προσπαθούμε να ελέγξουμε την απροσδιοριστία της ζωής. Ακριβώς αυτό μας έδειξε και η πανδημία: ότι η πατρίδα της ψυχής μας είναι η απροσδιοριστία και αυτήν πρέπει να αγκαλιάσουμε!

Αυτό συμβαίνει;

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Αντί να αγκαλιάσουμε αυτήν την απροσδιοριστία, αγκαλιάζουμε τον υπερέλεγχο – κάτι το οποίο είναι έξω από τα ανθρώπινα και οδηγεί σε καταστάσεις υπάνθρωπες. Είμαστε απροπόνητοι στον θάνατο και γι’ αυτό δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άξια ούτε τη ζωή ούτε τον θάνατο. Ταυτόχρονα, είμαστε «θαμπωμένοι» από την κολακεία («μπράβο που κάνεις ό,τι σου λέμε!») και εξαιρετικά εντοπίσιμοι. Κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, μπροστά σε οθόνες. Η ύψιστη εξουσία είναι πάντα αόρατη. Ποιος εξουσιάζει τον κόσμο σήμερα; Οι εταιρείες τεχνολογίας, διαδικτύου κ.λπ. Τι μπορεί στ’ αλήθεια να διεκδικήσει ένας «εντοπίσιμος άνθρωπος»; Τέλος, έχουμε και αυτό που περιγράφει έξοχα ο Κάφκα: την ενοχή του υπηκόου. Και ζούμε σε μια χώρα που κάνει αγώνα θανάτου: ποιος θα έχει λιγότερους νεκρούς!Ακόμα κι αυτό η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί παραπειστικά. Γιατί κανείς δεν λέει ότι η Βουλγαρία, η Αλβανία και άλλες χώρες έχουν ακόμα λιγότερους νεκρούς; Κανείς δεν λέει ότι οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα: μιλάνε για DNA, πως μπορεί να είναι θέμα βιότοπου, θερμοκρασίας κ.ά.; Είναι ακόμα υπό έρευνα αυτό. Δηλαδή, δεν οφείλεται ότι έχουμε λιγότερους θανάτους στα τόσο φοβερά και τρομερά μέτρα ενός Μέγα Ναπολέοντα/Μωϋσή/Σωτήρα, όπως παρουσιάζουν τον Κυρ. Μητσοτάκη. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να ζούμε μια «πολιτική νεκροταφείου»! Με βάση αυτό ετοιμάζονται να ψηφίσουν κυβερνήσεις – αυτό θα γίνει και σε μας στις επόμενες εκλογές. Θα χρησιμοποιήσουν τους νεκρούς ως μέσο επιβολής (το κάνουν ήδη) και μικροπολιτικής για την εκλογική νίκη (ήδη έχουμε σημάδια γι’ αυτό).

Υπάρχει κάτι ως αντίβαρο;

Καταρχάς με τον φόβο δεν μπορείς να κυβερνήσεις για μεγάλο διάστημα μια χώρα. Θα σου γυρίσει μπούμερανγκ. Για τους πολίτες, φιλοσοφικά λέμε ότι δύο πράγματα χρειάζονται: απόσταση από τα γεγονότα, ώστε να μπορείς με καθαρό νου να πάρεις τις δικές σου αποφάσεις και να καταλήξεις σε δικές σου κρίσεις και όχι να γίνεσαι έρμαιο της κάθε προπαγάνδας. Και το δεύτερο, είναι επαφή με τους ανθρώπους. Τώρα, και άκριτα δεχόμαστε τα γεγονότα και καμία επαφή δεν έχουμε ανθρώπινη. Φαντάζεστε ένα μωρό που απ’ όταν γεννηθεί δεν θα δεχτεί ανθρώπινο άγγιγμα; Πώς θα γίνει μεγαλώνοντας; Ή μια χώρα που μόνο «υπακούει»; Αν χαθεί η ανθρώπινη επαφή και η κρίση, οι κοινωνίες γίνονται σκληρές, ανέπαφες, ρομποτοποιημένες.

Για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, τι μας λες; Να βγούμε στους δρόμους και να αγκαλιαζόμαστε;

Καταρχάς να πω ότι κι εγώ στο σπίτι είμαι. Δεν λέω βγείτε έξω, αλλά λέω πώς αυτό χρησιμοποιείται και πού οδηγεί. Αν θέλεις τη γνώμη μου, αυτό που θα έκανα θα ήταν πρώτα απ’ όλα να απομονώσω σε ειδικές δομές τις ευπαθείς ομάδες και εκεί να λάβω σοβαρά μέτρα. Εγινε ακριβώς το αντίθετο. Χιλιάδες πέθαναν χωρίς να λάβουν καμία φροντίδα. Αν γινόταν αυτό (και η Ευρώπη είχε χρόνο να το κάνει, αλλά δεν έδωσε τη δέουσα σημασία· και αν ο κ. Τσιόδρας έβγαινε τότε κι έλεγε πως δεν είναι μεταδοτικός ο ιός) δεν θα χρειάζονταν να κλείσουν όλες οι χώρες σαν να είναι ένα μεγάλο σανατόριο, να μην υπάρχει τέχνη, να μην υπάρχει δημιουργία, να μην υπάρχει το παιδί να βγει έξω και να παίξει. Αυτό που έχει γίνει τώρα, το να σταματήσουν τα πάντα, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά, αν και η ανθρωπότητα έχει ζήσει μεγαλύτερα κακά. Πρέπει να υπάρχει αυτό που θα μας οδηγήσει στην ανάταση. Και αυτό είναι πρωτίστως η τέχνη. Χωρίς αυτές τις δυνάμεις ανάτασης, μετά την πανδημία θα είμαστε ζωντανοί (όσοι είμαστε) αλλά και πιο κοντά στο τετράποδο. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Καθώς και το ποιος θα μας οδηγήσει σε αυτή την έξοδο και πώς θα την εκμεταλλευτεί.

Τελικά πρέπει να ακούμε όλους αυτούς τους «ειδικούς»;

Ας αναρωτηθούμε ποιοι είναι όλοι αυτοί: ξαφνικά οι Τραμπ, Μέρκελ, Μακρόν, Μητσοτάκης και πόσοι άλλοι έγιναν όλοι τόσο ευαίσθητοι που θέλουν να ακούσουν τους επιστήμονες και φοβούνται μήπως τους πεθάνουν οι πολίτες; Ειδικά όταν αυτοί οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει το λεγόμενο οικολογικό πρόβλημα. Εδώ, μόλις πέρασε ακόμα έναν νόμο-σκάνδαλο κατά του περιβάλλοντος η κυβέρνηση. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί οι «καλοί άνθρωποι» που μας νοιάζονται; Ο Μακρόν δεν άκουγε ποτέ τι έλεγαν τα «κίτρινα γιλέκα», που ζητούσαν ακριβώς αυτά που βλέπουμε τώρα ότι χρειάζονται. Αυτός είναι ο καλός μας άνθρωπος, που ξαφνικά ακούει τους επιστήμονες; Και γιατί ακούνε τώρα τους επιστήμονες, τους γιατρούς και δεν άκουγαν τόσο καιρό άλλους επιστήμονες, περιβαλλοντολόγους, κοινωνιολόγους, οικονομολόγους που λέγανε πού οδεύουμε με τα εργατικά δικαιώματα, με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, με την καταστροφή της φύσης, με την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων;... Ο κορονοϊός θα περάσει. Ολα τα υπόλοιπα όμως θα μείνουν και θα τα εκμεταλλευτούν οι ίδιοι άνθρωποι που τώρα είναι οι «καλοί μας άνθρωποι». Οι ίδιοι άνθρωποι που πουλούσαν όπλα, δημιουργούσαν πολέμους, κατέστρεφαν το περιβάλλον. Και μεις, αυτούς ακούμε άκριτα και είμαστε έτοιμοι να τους ξαναψηφίσουμε... ως πειραματόζωα πειθούς. Εδώ δεν έχουν ακόμη διευθετήσει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας! Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατάει την κοιλιά του από τα γέλια: τι σου λέει η κυβέρνηση; Οτι μείνε σπίτι σου και σε λίγο θα έρθω να σου πάρω αυτό το σπίτι!

Υπάρχει κίνδυνος για τη δημοκρατία;

Υπάρχει ισχυρότατος κίνδυνος για τη δημοκρατία γιατί ακριβώς αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα ιδιότυπο σχήμα ολοκληρωτισμού το οποίο ενέχει και την ψηφιακή τεχνολογία και την «ενοχή του υπηκόου» που προείπαμε. Αρκεί να αναρωτηθούμε: ποιος κερδίζει από όλα αυτά; Ο άνθρωπος; Οι ανώτερες αρετές; Οι εταιρείες τεχνολογίας, οι «ημέτεροι» των κυβερνήσεων; Ποιος; Και να πω και τούτο: σε κανέναν πολιτισμό δεν ήταν πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή, αλλά ανώτερες αξίες και ιδεώδη. Αυτό δεν κάνανε και το 1821, το οποίο ετοιμάζονται να γιορτάσουν; Τι λέγαν τότε: Ελευθερία ή Θάνατος! Δεν λέγαν «ελευθερία ή, αν τα βρούμε σκούρα, ας κάνουμε την πάπια». Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτελεί αυταξία από μόνη. Πρέπει να παλεύεις για κάτι το οποίο ξεπερνά την επιβίωση. Να είσαι έτοιμος να δώσεις (ή και να χάσεις) τη ζωή σου για μια ανώτερη αξία. Αυτό σε κάνει ουσιαστικά άνθρωπο.

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να αντισταθούμε;

Θα πρέπει μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων να σκεφτεί όλα τα παραπάνω. Να στραφεί σε σπουδαία συγγράμματα –λογοτεχνικά, φιλοσοφικά κ.λπ.– και να βοηθηθεί απ’ όλα αυτά ώστε να μπορέσει να δει στην ολότητά του το τι συμβαίνει. Να δει ποιος επωφελείται από αυτήν την ψηφιακή χούντα που ζούμε, από αυτόν τον ιδιότυπο ολοκληρωτισμο, από αυτήν την «καλοσύνη» της εξουσίας. Και να κρίνει. Και μετά να δράσει, ώστε όλα αυτά τα δυστοπικά που αναφέραμε να μη γίνουν θέσφατα: το να μην υπάρχουν συνάδελφοι, άρα και η αίσθηση του συνακήκειν και του συναγωνίζεσθαι, το να μην υπάρχει η αγκαλιά και το φλερτ εκτός οθόνης, το να μην υπάρχει ιδιωτικότητα, ελευθερία κίνησης, δημιουργίας και επιλογής. Ενας άνθρωπος «εντοπίσιμος» είναι ένας μη άνθρωπος, ένας άνθρωπος απονευρωμένος. Ποια καλύτερη ευκαιρία για την κάθε εξουσία από μια τέτοια πανδημία;... Μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων μη εντοπίσιμων και μη απονευρωμένων: αυτό χρειάζεται για την αναστροφή αυτής της πορείας. Γιατί μπορεί να μη συμβούν όλα όσα ανέφερα, αλλά κάποια από αυτά θα συμβούν. Και οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση. Και να είμαστε και αρκετοί.

Ποιος είναι

Ο Γιάννης Ανδριανάτος γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία, με καταγωγή από Κεφαλονιά και Ιθάκη. Σπούδασε ζωγραφική και φιλοσοφία. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του «Ρητορικού Κύκλου», όπου προσφέρονται σπουδές πάνω στη χρήση και έκφραση του λόγου, στη διαλεκτική και τη φιλοσοφία (www.ritorikoskyklos.gr). Εχει εκδώσει τη συλλογή χαϊκού «Ανευ αποδοχών» (εκδ. Τυπωθήτω, 2007).