Η καταστροφή στον Αμαζόνιο συνεχίζεται. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησαν 2.000 νέες δασικές πυρκαγιές.
Παράλληλα, πραγματοποιούνται διάφορες ενέργειες αντίδρασης σε ολόκληρο τον κόσμο. Σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η Στοκχόλμη, το Λονδίνο, η Μαδρίτη, η Νέα Υόρκη, η Ουάσινγκτον, το Σαν Φρανσίσκο, το Σάο Πάολο, το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, το Τελ Αβίβ, το Χονγκ Κονγκ και άλλες. Στην Ελλάδα, πολιτικές νεολαίες και οικολογικές οργανώσεις προχώρησαν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πρεσβεία και το προξενείο της Βραζιλίας, ενώ η ΚΝΕ πραγματοποίησε συγκεντρώσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας σε περισσότερες απο 10 πόλεις της χώρας.
Οι διαμαρτυρίες των αυτόχθονων πληθυσμών της Αμαζονίας και των διαφόρων οικολογικών οργανώσεων και κινημάτων που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της σωτηρίας της περιοχής, έλαβαν πιο συγκεκριμμένα χαρακτηριστικά, αναδεικνύντας με «ονοματεπώνυμο» τις 12 πολυεθνικές που έχουν την κύρια ευθύνη για αυτήν την παγκόσμια καταστροφή.
Η βρώμικη δωδεκάδα των πολυεθνικών, που οδηγεί την αποψίλωση στον Αμαζόνιο |
Χωρίζοντας αυτές τις πολυεθνικές σε 3 κατηγορίες, τους χρηματοδότες,(τράπεζες, επενδυτικοί όμιλοι) τους μεσάζοντες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διατροφής (σόγια, κρέας) και τους μεγάλους λιανοπωλητές με χιλιάδες καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, τους χαρακτηρίζουν υπεύθυνους για την τεράστια καταστροφή που συντελείται με τη βοήθεια των κυβερνήσεων που ελέγχουν.
Οι πολυεθνικές αυτές είναι:
BlackRock, JPMorgan Chase,Santander,BNP, HSBC.
Cargill, JBS, Marfrig.
Leclerc, Stop and Shop, Walmart, Costco.
Αυτές βοήθησαν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κερδοσκοπία εις βάρος των πνευμόνων της γης – και αυτές οι ίδιες εταιρείες είναι έτοιμες να επωφεληθούν περισσότερο, καθώς οι σημερινές πυρκαγιές ανοίγουν την πόρτα για τις φυτείες και τα αγροκτήματα του αύριο. Ταυτόχρονα, οι αυτόχθονες πληθυσμοί χάνουν κυριολεκτικά τη ζωή τους!
Την ίδια ώρα, Αξιωματούχος του FAO (Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία του ΟΗΕ) δηλώνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αειφόρος ανάπτυξη χωρίς τη συμμετοχή των αυτόχθονων πληθυσμών», τονίζοντας ότι προστασία της παραδοσιακής γνώσης και των εδαφών των αυτοχθόνων πληθυσμών σημαίνει να βοηθήσουμε στην επίτευξη ενός βιώσιμου κόσμου χωρίς πείνα και να συμβάλουμε στην καταπολέμηση της αποψίλωσης και της αλλαγής του κλίματος…..!!!!
Γεωτεχνικός